Nebudu to tu okecávat, protože na recept už čekáte dlouho a je prostě skvělá, tak jdeme rovnou na to!😁
Na těsto:
•230 g mléka
•7 g sušeného droždí či 21 g čerstvého
•120 g moučkového cukru
•240 g hladké mouky
•220 g polohrubé mouky
•100 g změklého másla
•lžičku kardamomu – nemusí být
•špetku soli
•20 g rumu
Na náplň:
•100 g velmi změklého másla
•110 g třtinového cukru
•3 lžíce mleté skořice
Začneme s přípravou těsta. Mléko lehce ohřejeme, poté přisypeme droždí, lžíci cukru a hladké mouky a necháme na teplém místě 10 minut vzejít kvásek. Když je kvásek již aktivní, vmícháme změklé máslo, zbylý cukr, obě mouky i kardamom, rum a sůl a vypracujeme hladké těsto. Hněteme 10 minut v robotu, pokud ho nemáme, musíme hnětat těsto ručně ještě delší dobu. Správně uhnětené těsto by mělo být krásně pružné, hladké a lehce lepkavé.
Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca hodinu. Mezi tím, co těsto kyne, si připravíme náplň. Opravdu velmi změklé máslo lehce minutu šleháme, poté přidáme třtinový cukr a skořici a dáme prozatím stranou.
Po hodině vy těsto mělo být krásně nafouklé, vypouklé a plné bublin, pokud ne, necháme ještě chvilku kynout. Na lehce pomoučněném povrchu ho párkrát prohněteme, poté válečkem či pouze prsty vytvarujeme tenký obdélník o rozměrech asi 55 x 30 cm. Nyní celý plát pomažeme připravenou náplní.
Těsto zatočíme kratší stranou dovnitř, takže nám vznikne velká “roláda” o délce okolo 55 cm. Konec těsta prsty promačkáme, aby se nám spojil spoj. Velkou bábovkovou formu vymažeme olejem. Zatočené těsto do ní opatrně přesuneme, připkryjeme utěrkou a necháme na teplém místě dalších 30 minut kynout.
Když je bábovka již nakynutá, předehřejeme troubu na 200 °C. Bábovku vložíme do rozpálené trouby a pečeme 30-35 minut, bábovka by měla být na povrchu krasně zlatavá. Raději zkusíme špejlí, zda je opravdu kopletn propečená, popřípadě zakryjeme alobalem a pečeme dále.
Upečenou bábovku necháme zhruba 10 minut vychladnout ve formě, poté ji vyklopíme a necháme zcela vychladnout. Dobrou chuť!