Pokud už nevíte, co dělat z kvásku, zkuste tyhle donuty, který jsem připravovala pro Košík.cz ❤️ pečete z kvasu? Já se do toho pomalu dostávám a hrozně mě to baví!😁☀️
Na 10 kusů budete potřebovat:
- 🍩120 g kvasu
- 🍩80 ml mléka
- 🍩2 lžíce rostlinného oleje
- 🍩1 vajíčko
- 🍩280 g hladké mouky
- 🍩2 lžíce krupicového cukru
- 🍩Lžička sody
- 🍩Lžička kypřícího prášku
- 🍩Špetka soli
- olej na smažení a skořicový cukr na obalení
V míse smícháme kvas, mléko, olej a vajíčko. Ve vedlejší míse smícháme mouku, cukr, sůl, kypřící prášek i sodu, poté tuto směs přidáme k mokrým surovinám a vypracujeme hladké těsto. Na lehce pomoučněném povrchu hněteme 5 minut. Pokud se nám těsto stále lepí na prsty, přisypeme ještě trochu mouky. Těsto poté vrátíme zpět do mísy a necháme na teplém místě vykynout 1 hodinu. Mezi tím si z pečícího papíru vystříháme čtverce lehce větší, než budou výsledné donuty. Když je těsto nakynuté, tak ho na pomoučněném povrchu pomocí válečku rozválíme na tloušťku okolo 1,5 cm. Pomocí vykrajovátka či skleničky vykrajujeme jednotlivé donuty, poté pomocí menšího vykrajovátka vykrojíme střed. Takto postupujeme, dokud nezpracujeme veškeré těsto. Jednotlivé donuty položíme na připravené čtverečky z pečícího papíru. Tento krok děláme proto, aby se nám donuty nepřilepily k lince a lépe se nám dávaly do rozpáleného oleje. Připravené těsto necháme pod utěrkou dalších 45 minut vykynout. Když jsou již nakynuté, můžeme rozpálit olej. Ten zahřejeme na teplotu 180 stupňů a můžeme začít smažit. Vždy vezmeme donut i s pečícím papírem a opatrně ho z papíru vyklopíme přímo do oleje. Každý donut osmažíme okolo 1 minuty z každé strany, poté ho přesuneme na talíř vystlaný ubrousky, abychom z něj odsáli přebytečný olej. Každý donut necháme okapat, poté ho obalíme ve skořicovém cukru a rovnou podáváme.