Krásně vláčná a jemná! Tak jako u všech receptů, i u tohoto doporučuju kvalitní suroviny, a to hlavně kokos, za ten doporučuju si připlatit, mám skvělou zkušenost třeba s Country Life nebo Bionebio.
Doufám, že jste si užili krásnej víkend, já jsem byla naprosto nadšená ze sluníčka, nikdy jsem to tak neměla, ale počasí fakt extrémně ovlivňuje mojí náladu, takže tyto první slunečný dny si moc užívám! Už se hrozně těším, že budu mít tento týden konečně volnější, takže budu mít opět čas tvořit spoustu nových receptů, budou alespoň 3 nové sledké a jeden slaný, tak jako tak se máte na co těšit!
Na bábovku o objemu cca 2 l potřebujete:
Na těsto:
- 250 g změklého másla
- 150 g krupicového cukru
- 4 vajíčka
- 350 g hladké mouky
- 100 g kvalitního sušeného kokosu
- 300 g tučného kokosového mléka z plechovky
- lžičku a půl kypřícího prášku
- 1/3 lžičky mleté vanilky
- špetku soli
Na polevu:
- 70 g moučkového cukru
- 3 lžíce kokosového mléka
Troubu předehřejeme na 170 °C a bábovkovou formu lehce vymažeme olejem, já používám olej ve spreji. Změklé máslo společně s cukrem vyšleháme v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Když je již krásně rozvoněné a vyšlehané, přidáme první vajíčko a dále šleháme cca minutu, dokud se kompletně nezapracuje, až poté přidáváme další. Po přidání všech kusů šleháme další asi 2 minuty, dokud nevznikne kompaktní směs. Pokud pracujeme v robotu, párkrát stěrkou setřeme i dno, aby byla směs doopravdy homogenní.
Mezi tím si ve vedlejší míse smícháme mouku s kypřicím práškem, vanilkou a solí. Z kokosového mléka odebereme 3 lžíce z vrchní tučné části, tu budeme potřebovat na polevu. Nyní kokosové mléko a směs mouky střídavě za stálého šlehání přidáváme do těsta, vždy počkáme, až se do těsta zapracují, poté přidáme další část. Takto pokračujeme, dokud nepřidáme veškerou mouku i kokosové mléko. Těsto mícháme jen do té doby, než se všechny složky spojí, nikoliv více, mohli bychom ho totiž přešlehat. Nakonec krátce zašleháme kokos.
Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme cca 50 minut či do té doby, než bude vršek bábovky zlatavý a špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá.
Jakmile je bábovka již zcela propečená, vyndáme ji z trouby a necháme 5 minut vychladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopíme na připravený talíř a necháme zcela vychladnout. Dále si připravíme kokosovou polevu. K mléku přisypeme moučkový cukr, měla by nám vzniknout hustá poleva. Pokud je až moc hustá, přilijeme trochu mléka, pokud naopak řídká, přidáme další cukr. Bábovku lehce polijeme kokosovou cukrovou polevou a necháme cca 15 minut ztuhnout, poté můžeme podávat.