Karamelové včelí úlky 🤤
Tradiční včelí úlky jsou mým nejoblíbenějším cukrovím vůbec, takže každý rok ráda vymýšlím nové varianty a twisty. 😍 No a karamelové jsem zkrátka musela vyzkoušet, a jak jinak je připravit než ze Salka. Jsou krásně jemné, tak akorát sladké, mají super konzistenci, no prostě jsou boží! Tak si je rozhodně nezapomeňte uložit. ❤️ Ať už jim říkáte včelí úly nebo vosí hnízda, jsou skvělá.
Salko je pro mne tradiční vánoční pomocník, bez kterého se žádný rok neobejdu. 🎄 Připravuju z něj spoustu druhů a právě na tyto karamelové úlky je naprosto ideální! 🤩
#spoluprace #salko #salkotradicni
Na cca 50-55 kusů budete potřebovat:
30 minut + vaření a chladnutí 3 hodiny
Na těsto:
- 260 g Lotus sušenek
- 150 g dětských piškotů
- 200 g zkaramelizovaného Salka varem
- 140 g povoleného másla
- 5 lžic rumu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 80 g moučkového cukru
- trocha moučkového cukru na vysypání formičky
Na náplň:
- 100 g zkaramelizovaného Salka varem
- 60 g změklého másla
- cca 50 dětských piškotů na dokončení
Začněte s karamelizováním Salka. Z plechovky odstraňte etiketu, vložte ji do velkého hrnce a ten naplňte vodou tak, aby byla plechovka kompletně ponořená. Pod pokličkou mírně vařte 2 hodiny, následně nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Jakmile je Salko již zkaramelizované a vychladlé, připravte těsto. Lotus sušenky spolu s piškoty rozmixujte na drobky, následně smíchejte s cukrem, skořicí, zkaramelizovaným Salkem a změklým máslem a vypracujte lehce lepivé těsto. Dejte ho ztuhnout do lednice na 30 minut. Mezitím připravte náplň. Ručním šlehačem vyšlehejte změklé máslo do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Nyní přidejte zkaramelizované Salko a krátce prošlehejte. Našlehanou náplň přesuňte do zdobicího sáčku či lahvičky.
Začněte tvořit jednotlivé úlky. Pokud máte stojánek, máte práci o dost jednodušší. Uzavřenou formičku lehce vysypte moučkovým cukrem, zaměřte se hlavně na spoje. Naplňte těstem a uprostřed udělejte důlek prstem či tvořítkem. Odřízněte přebytek těsta, pokud máte stojánek, vytvarované úlky do něj vždy odložte a pokračujte dále, dokud celý stojánek nezaplníte. Vytvarované úlky naplňte připravenou náplní a každý kus přiklopte piškotem. Nakonec překlopte a nechte v lednici odležet alespoň den.