• O mně
  • Spolupracuj se mnou
  • Kuchařka Na všední DEN
  • kontakt
  • portfolio
  • blog & recepty
    • Sladké
      • Čokoládové dezerty
      • Cupcaky a Muffiny
      • Dorty a koláče
      • Ovocné dezerty
      • Sušenky a drobné dezerty
      • Snídaně
      • Ořechy a karamel
      • Buchty a bábovky
      • Zákusky
      • Ostatní dezerty
    • Podle ročního období
      • Jaro
      • Velikonoce
      • Léto
      • Podzim
      • Zima
      • Vánoce
    • Základní recepty
  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Lžička Cukru Blog

Lžička Cukru Blog

Foodblog plný skvělých receptů

  • Slané
  • Sladké
    • Buchty a bábovky
    • Čokoládové dezerty
    • Ovocné dezerty
    • Cupcaky a Muffiny
    • Ořechy a karamel
    • Dorty a koláče
    • Snídaně
    • Sušenky a drobné dezerty
    • Zákusky
    • Ostatní dezerty
  • Kuchařka NA všední DEN
  • Vánoční kuchařka
  • Podle ročního období
    • Jaro
    • Léto
    • Podzim
    • Zima
    • Velikonoce
    • Vánoce
  • Další
    • Podmínky ochrany osobních údajů
    • kontakt

Karamelové včelí úlky

3 ledna, 2024

Karamelové včelí úlky 🤤

Tradiční včelí úlky jsou mým nejoblíbenějším cukrovím vůbec, takže každý rok ráda vymýšlím nové varianty a twisty. 😍 No a karamelové jsem zkrátka musela vyzkoušet, a jak jinak je připravit než ze Salka. Jsou krásně jemné, tak akorát sladké, mají super konzistenci, no prostě jsou boží! Tak si je rozhodně nezapomeňte uložit. ❤️ Ať už jim říkáte včelí úly nebo vosí hnízda, jsou skvělá.

Salko je pro mne tradiční vánoční pomocník, bez kterého se žádný rok neobejdu. 🎄 Připravuju z něj spoustu druhů a právě na tyto karamelové úlky je naprosto ideální! 🤩

#spoluprace #salko #salkotradicni

Na cca 50-55 kusů budete potřebovat:

30 minut + vaření a chladnutí 3 hodiny

Na těsto:

  • 260 g Lotus sušenek
  • 150 g dětských piškotů
  • 200 g zkaramelizovaného Salka varem
  • 140 g povoleného másla
  • 5 lžic rumu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 80 g moučkového cukru
  • trocha moučkového cukru na vysypání formičky

Na náplň:

  • 100 g zkaramelizovaného Salka varem
  • 60 g změklého másla
  • cca 50 dětských piškotů na dokončení

Začněte s karamelizováním Salka. Z plechovky odstraňte etiketu, vložte ji do velkého hrnce a ten naplňte vodou tak, aby byla plechovka kompletně ponořená. Pod pokličkou mírně vařte 2 hodiny, následně nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Jakmile je Salko již zkaramelizované a vychladlé, připravte těsto. Lotus sušenky spolu s piškoty rozmixujte na drobky, následně smíchejte s cukrem, skořicí, zkaramelizovaným Salkem a změklým máslem a vypracujte lehce lepivé těsto. Dejte ho ztuhnout do lednice na 30 minut. Mezitím připravte náplň. Ručním šlehačem vyšlehejte změklé máslo do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Nyní přidejte zkaramelizované Salko a krátce prošlehejte. Našlehanou náplň přesuňte do zdobicího sáčku či lahvičky.

Začněte tvořit jednotlivé úlky. Pokud máte stojánek, máte práci o dost jednodušší. Uzavřenou formičku lehce vysypte moučkovým cukrem, zaměřte se hlavně na spoje. Naplňte těstem a uprostřed udělejte důlek prstem či tvořítkem. Odřízněte přebytek těsta, pokud máte stojánek, vytvarované úlky do něj vždy odložte a pokračujte dále, dokud celý stojánek nezaplníte. Vytvarované úlky naplňte připravenou náplní a každý kus přiklopte piškotem. Nakonec překlopte a nechte v lednici odležet alespoň den. 

in Česká, Ostatní dezerty, Sušenky a drobné dezerty, Vánoce # cukroví, karamel

Tvořeno s láskou od 2019 © Lžička Cukru
made by soulmuse