Kdo tady miluje kremrole?🤩
Zkuste si je připravit i doma, s tímhle jednoduchým receptem je zvládne naprosto každý, tak si ho určitě uložte❤️
Na 15 velkých kremrolí budete potřebovat:
•350 g hladké mouky
•250 g másla + na pomazání trubiček
•2 žloutky
•100 g smetany ke šlehání
•45 g krupicového cukru
•špetka soli
+ 1 vajíčko na potření
Na krém:
•6 bílků – cca 180 g
•240 g krupicového cukru
•Lžíci vanilkové pasty nebo lusk
Postup:
Do velké mísy nebo mísy od robota prosejeme mouku, pak přidáme cukr a sůl a na kousky nakrájené máslo a vypracujeme drobenku. Nyní přidáme žloutky a smetanu ke šlehání a v robotu či ručně vypracujeme hladké vláčné a lehce lepivé těsto, obalíme potravinářskou fólií a necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici. Trubičky pomažeme lehce máslem. Odpočaté těsto rozválíme na lehce pomoučněném povrchu cca na 0,3 cm tlustý čtverec o rozměru asi 50×50 cm a rozkrájíme ho na proužky široké asi 3-4 cm, záleží všek na velikosti trubiček, které máte. Vždy si vezme jeden proužek a natočíme ho na kovové trubičky, jednotlivé otočky by se měli lehce překrývat tak, jak to vidíte na fotce. Konec proužku vždy přimáčkneme k těstu, aby se od něj neoddělil.
Připravené kremrole dáme odpočinout do lednice na 40 minut, těsto totiž musí být opět studené, než půjde do trouby. Jakmile jsou již odleželé a opět ledové, předehřejeme troubu na 180 °C a velký plech vyložíme pečícím papírem. Kremrole potřeme prošlehaným vajíčkem, vyskládáme je na plech a pečeme dozlatova. Trvá to cca 20 minut.
Když kremrole lehce vychladnou, opatrně z nich vyndáme trubičky a mezitím se vrhneme na krém. Do tepluvzdorné velké mísy na šlehání nasypeme cukr, poté přidáme bílky a za stálého míchání metličkou pomalu zahříváme ve vodní lázni. Směs musíme opravdu neustále míchat, jinak by se bílky uvařily, a to přesně my nechceme.
Směs začne asi po 5 minutách houstnout. Stále metličkou šleháme, než bílky zcela nezbělají, nenapění se a nezhoustnou, trvá to dalším asi 5 minut. Cukrové krystalky by se ve směsi měly zcela rozpustit, to poznáme tak, že když promneme trochu bílků mezi prsty je směs hladká a velmi lepkavá.
Pokud máme doma potravinový teploměr, směs by měla dosáhnout 71°C.
Když je bílková směs již opravdu bílá a hustá, vyjmeme mísu z vodní lázně začneme na střední otáčky v robotu či ručním šlehačem šlehat. Šleháme cca 10 minut, dokud není sníh i šlehací mísa opět studená. Sníh by měl být krásně lesklý, tahavý, a tak hustý, že ani nelze oklepat z metličky. Pokud je vodový a měkký, nebyl dostatečně zahřátý. Nakonec přidáme vanilku. Připravený sníh přesuneme do cukrářského sáčku s kulatou špičkou a vychladlé kremrole naplníme. Nakonec můžeme pocukrovat moučkovým cukrem a podáváme.