• O mně
  • Spolupracuj se mnou
  • Kuchařka Na všední DEN
  • kontakt
  • portfolio
  • blog & recepty
    • Sladké
      • Čokoládové dezerty
      • Cupcaky a Muffiny
      • Dorty a koláče
      • Ovocné dezerty
      • Sušenky a drobné dezerty
      • Snídaně
      • Ořechy a karamel
      • Buchty a bábovky
      • Zákusky
      • Ostatní dezerty
    • Podle ročního období
      • Jaro
      • Velikonoce
      • Léto
      • Podzim
      • Zima
      • Vánoce
    • Základní recepty
  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Lžička Cukru Blog

Lžička Cukru Blog

Foodblog plný skvělých receptů

  • Slané
  • Sladké
    • Buchty a bábovky
    • Čokoládové dezerty
    • Ovocné dezerty
    • Cupcaky a Muffiny
    • Ořechy a karamel
    • Dorty a koláče
    • Snídaně
    • Sušenky a drobné dezerty
    • Zákusky
    • Ostatní dezerty
  • Kuchařka NA všední DEN
  • Vánoční kuchařka
  • Podle ročního období
    • Jaro
    • Léto
    • Podzim
    • Zima
    • Velikonoce
    • Vánoce
  • Další
    • Podmínky ochrany osobních údajů
    • kontakt

Jednoduchá focaccia

27 února, 2023

Bezkonkurenční a jednoduchá focaccia bez hnětení a téměř bez práce. Focaccia je skvělé jednoduché pečivo, které zvládne naprosto každý i bez jakéhokoliv náčiní.

Nezapoměňte, že samotné těsto na focacciau musí kynout nejméně 24 hodin, počítejte s tím tedy při její přípravě.

Na těsto:

  • 490 g vlažné vody
  • 7 g sušeného droždí
  • 510 g hladké mouky
  • lžičku a půl soli
  • lžičku krupicového cukru
  • 5 lžic olivového oleje
  • rozmarýn a vločková sůl na dokončení

Ve velké míse smícháme hladkou mouku, sůl a cukr. Do vlažné vody vysypeme sušené droždí, zamícháme a necháme pět minut odstát, na jejím povrchu by se měly objevit malé bublinky, které jsou důkazem, že je droždí aktivní. Nabublanou vodu vlijeme do mouky, přidáme lžíci olivového oleje a promícháme do velmi lepkavého řídkého těsta. Mísu pečlivě obalíme potravinovou fólií a vložíme do lednice na 24 hodin. Během tohoto času by mělo těsto zdvojnásobit až ztrojnásobit svůj objem a být plné bublin.

Připravíme si plech o rozměru asi 40×30 cm a řádně ho vymažeme 2 lžícemi oleje. Nakynuté těsto přesuneme na plech a prsty roztáhneme až do krajů do rovnoměrné vrstvy. Opět zabalíme potravinou folii a necháme kynout další 2-3 hodiny v pokojové teplotě. Jakmile je focaccia již dokonale nakynutá, předehřejeme troubu na 220 C° spodní horní ohřev. Těsto rovnoměrně polijeme zbylým olivovým olejem. Nyní přichází ta nejlepší část. Prsty lehce potřenými olejem se zaboříme do těsta a vytvoříme tak dolíky, které jsou pro focacciu tak typické. Těsto s dolíky posypeme trochou rozmarýnu a vločkové soli. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme dozlatova, trvá to cca 25-30 minut. Výsledná focaccia by měla být plná bublin, krásně křupavá a jemná.

in Italská, Slané

Tvořeno s láskou od 2019 © Lžička Cukru
made by soulmuse