Bezkonkurenční a jednoduchá focaccia bez hnětení a téměř bez práce. Focaccia je skvělé jednoduché pečivo, které zvládne naprosto každý i bez jakéhokoliv náčiní.
Nezapoměňte, že samotné těsto na focacciau musí kynout nejméně 24 hodin, počítejte s tím tedy při její přípravě.
Na těsto:
- 490 g vlažné vody
- 7 g sušeného droždí
- 510 g hladké mouky
- lžičku a půl soli
- lžičku krupicového cukru
- 5 lžic olivového oleje
- rozmarýn a vločková sůl na dokončení
Ve velké míse smícháme hladkou mouku, sůl a cukr. Do vlažné vody vysypeme sušené droždí, zamícháme a necháme pět minut odstát, na jejím povrchu by se měly objevit malé bublinky, které jsou důkazem, že je droždí aktivní. Nabublanou vodu vlijeme do mouky, přidáme lžíci olivového oleje a promícháme do velmi lepkavého řídkého těsta. Mísu pečlivě obalíme potravinovou fólií a vložíme do lednice na 24 hodin. Během tohoto času by mělo těsto zdvojnásobit až ztrojnásobit svůj objem a být plné bublin.
Připravíme si plech o rozměru asi 40×30 cm a řádně ho vymažeme 2 lžícemi oleje. Nakynuté těsto přesuneme na plech a prsty roztáhneme až do krajů do rovnoměrné vrstvy. Opět zabalíme potravinou folii a necháme kynout další 2-3 hodiny v pokojové teplotě. Jakmile je focaccia již dokonale nakynutá, předehřejeme troubu na 220 C° spodní horní ohřev. Těsto rovnoměrně polijeme zbylým olivovým olejem. Nyní přichází ta nejlepší část. Prsty lehce potřenými olejem se zaboříme do těsta a vytvoříme tak dolíky, které jsou pro focacciu tak typické. Těsto s dolíky posypeme trochou rozmarýnu a vločkové soli. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme dozlatova, trvá to cca 25-30 minut. Výsledná focaccia by měla být plná bublin, krásně křupavá a jemná.