Jahodový sirup. Dělala jsem ho letos poprvé a určitě ne naposled. Je to skvělý způsob, jak jahody zpracovat a opět trochu změna oproti tradiční marmeládě. Určitě si recept uložte, je opravdu výborný! Na mém Instagramu Lžička Cukru najdete i celý video recept. 🙂
Jahodový sirup je naprsoto jednoduchý, není až moc sladký a obsahuje jen to, co má.
Na cca litr sirupu budete potřebovat:
- 1100 g očištěných a pokrájenylch jahod
- 500 g třtinového cukru
- vanilkový lusk
- 2 lžíce kyseliny citronové
Pokrájené jahody smícháme v hrnci s cukrem, zrníčky z vanilkové lusk a celý lusk. Dáme louhovat do lednice na 24 hodin. Během tohoto času jahody pustí šťávu.
Po 24 hodinách přidáme kyselinu citronovou a začneme pomalu zahřívat. Přivedeme k varu, během zahřívání odebíráme pěnu, která vzniká na povrchu. Vaříme asi 10 minut, dokud jahidy zcela nezměknou.
Směs přecedíme před jemné plátýnko, které zachytí jahody. Řádně ho vymačkáme od veškerého sirupu, aby zbyla pouze suchá směs.
Hotový sirup přelijeme do čistých lahví a necháme vychladnout. Uchováváme v lednici po několik týdnů nebo můžeme zavařit.