• O mně
  • Spolupracuj se mnou
  • Kuchařka Na všední DEN
  • kontakt
  • portfolio
  • blog & recepty
    • Sladké
      • Čokoládové dezerty
      • Cupcaky a Muffiny
      • Dorty a koláče
      • Ovocné dezerty
      • Sušenky a drobné dezerty
      • Snídaně
      • Ořechy a karamel
      • Buchty a bábovky
      • Zákusky
      • Ostatní dezerty
    • Podle ročního období
      • Jaro
      • Velikonoce
      • Léto
      • Podzim
      • Zima
      • Vánoce
    • Základní recepty
  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Lžička Cukru Blog

Lžička Cukru Blog

Foodblog plný skvělých receptů

  • Slané
  • Sladké
    • Buchty a bábovky
    • Čokoládové dezerty
    • Ovocné dezerty
    • Cupcaky a Muffiny
    • Ořechy a karamel
    • Dorty a koláče
    • Snídaně
    • Sušenky a drobné dezerty
    • Zákusky
    • Ostatní dezerty
  • Kuchařka NA všední DEN
  • Vánoční kuchařka
  • Podle ročního období
    • Jaro
    • Léto
    • Podzim
    • Zima
    • Velikonoce
    • Vánoce
  • Další
    • Podmínky ochrany osobních údajů
    • kontakt

Jahodový sirup

15 června, 2023

Jahodový sirup. Dělala jsem ho letos poprvé a určitě ne naposled. Je to skvělý způsob, jak jahody zpracovat a opět trochu změna oproti tradiční marmeládě. Určitě si recept uložte, je opravdu výborný! Na mém Instagramu Lžička Cukru najdete i celý video recept. 🙂

Jahodový sirup je naprsoto jednoduchý, není až moc sladký a obsahuje jen to, co má.

Na cca litr sirupu budete potřebovat:

  • 1100 g očištěných a pokrájenylch jahod
  • 500 g třtinového cukru
  • vanilkový lusk
  • 2 lžíce kyseliny citronové

Pokrájené jahody smícháme v hrnci s cukrem, zrníčky z vanilkové lusk a celý lusk. Dáme louhovat do lednice na 24 hodin. Během tohoto času jahody pustí šťávu.

Po 24 hodinách přidáme kyselinu citronovou a začneme pomalu zahřívat. Přivedeme k varu, během zahřívání odebíráme pěnu, která vzniká na povrchu. Vaříme asi 10 minut, dokud jahidy zcela nezměknou.

Směs přecedíme před jemné plátýnko, které zachytí jahody. Řádně ho vymačkáme od veškerého sirupu, aby zbyla pouze suchá směs.

Hotový sirup přelijeme do čistých lahví a necháme vychladnout. Uchováváme v lednici po několik týdnů nebo můžeme zavařit.

in Ostatní dezerty, Ovocné dezerty

Tvořeno s láskou od 2019 © Lžička Cukru
made by soulmuse