Jahodový dort je skvělý způsob, jak zpracovat jahody během sozóny, takže pokud hledáte jahodové recepty, určitě ho vyzkoušejte. Dort s jahodami je zkrátka skvělý!
Na dort o průměru 18 cm budete potřebovat:
Na korpus:
- 350 g podmáslí (popřípadě mléka)
- 235 g krupicového cukru
- 6 vajíček
- 250 g řepkového oleje
- 140 g hořké čokolády
- 350 g hladké mouky
- 60 g kakaa
- 2/3 lžičky jedlé sody
- Lžička kypřicího prášku
- Špetka soli
- + dvojité espresso na potření
Na náplň:
- 350 g čerstvých nebo mražených malin
- 250 g jahod
- Lžíci moučkového cukru
Na mascarpone krém:
- 350 g mascarpone
- Dvě lžíce cukru
- 20 g smetany ke šlehání
Na máslový krém:
- 250 g změklého másla
- 250 g jahod
- 250 g moučkového cukru
Začneme s přípravou korpusů. 3 stejné dortové formy vymažeme olejem a troubu předehřejeme na 175. Čokoládu ve vodní lázni rozpustíme a necháme vychladnout. Ve velké míse řádně smícháme podmáslí, cukr, vajíčka a olej. Nakonec tenkým pramínkem zašleháme rozpuštěnou čokoládu, ta musí mít opravdu opět pokojovou teplotu , jinak by se ve směsi mohla srazit. V další míse smícháme veškeré sypké suroviny a vmícháme je stěrkou do mokré směsi. Jakmile máme hladké a husté těsto, rovnoměrně ho rozdělíme do připravených forem a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme 35-40 minut, raději ještě vyzkoušíme špejlí, necháme vychladnout 10 minut ve formě, poté vyndáme a necháme dojít do pokojové teploty.
Mezi tím, co se korpus peče, si připravíme malinovo jahodové pyré. Společně vložíme do mixéru a rozmixujeme na hladkou omáčku, poté ji přes jemné sítko přecedíme do rendlíku, to nám zachytí zrníčka. Pomalu zahříváme, dokud omáčka není hustá jako džem, trvá to cca 10-15 minut. Poté odstavíme z plotny, přelijeme do čisté misky a necháme zcela vychladnout, přesuneme do lednice. Celý proces opakujeme i s jahodami na máslový krém, opět hladké husté pyré přelijeme do misky a vložíme do lednice.
Když jsou korpusy i pyré hotové, vrhneme se na přípravu mascarpone krému. Mascarpone prošleháme se smetanou a cukrem, poté přidáme dvě lžíce malinovo jahodového pyré a zašleháme do hladkého krému, přesuneme do cukrářského sáčku. Nyní se vrhneme na kompletaci. Korpusy seřízneme do roviny, a první korpus lehce pomažeme kávou a poté tenkou vrstvou mascarpone krému. Po obvodu korpusu uděláme krémem kruh, aby nám náplň netekla a prostředek korpusu naplním polovinou pyré. Takto pokračujeme, dokud nemáme dort kopletní. Malým zbytkem krému pomažeme celý povrch dortu, uhladíme pomocí stěrky do hladké vrstvy a dáme ztuhnout do lednice na cca 40 minut.
Když je dort již ztuhlý, vrhneme se na poslední část – máslový krém. Máslo vyšleháme v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Poté postupně zašleháme cukr a šleháme další cca 2 minuty. Nakonec zašleháme jahodové pyré. Vychladlý a ztuhlý dort kompletně potřeme připraveným máslovým krémem a stěrkou uhladíme do hladké vrstvy. Nakonec ozdobíme květinami či čerstvým ovocem a dáme dort ztuhnout na 20 minut do lednice, poté podáváme.