Jablečný crumble musíte vyzkušet. Je zároveň jemný a křupavý. Nejraději ho podávám ještě teplý v kombinaci se studenou zmrzlinou. Tento skvělý a jednoduchý podzimní dezert dezert doporučuji všemi deseti, jablečné dezerty jsou mé oblíbené.
Na formu o průměru 25 cm potřebujete:
Na drobenku:
- 100 g studeného másla
- 70 g ovesných vloček
- 45 g mandlových plátků
- 80 g třtinového cukru
- 100 g hladké mouky
- lžíci vanilkového extraktu
Na náplň:
- 6 velkých jablek
- 20 g vody
- lžičku vanilkové pasty
- 50 g třtinového cukru
- lžíci mleté skořice
- lžičku škrobu
- Troubu předehřejte na 180 C° a koláčovou formu o průměru 25 cm lehce vymažte máslem. Začněte s přípravou drobenky. V míse smíchejte ovesné vločky, mandlové plátky, mouku a třtinový cukr. Přidejte na kostky pokrájené máslo a vanilkový extrakt a vypracujte drobivé těsto. Dejte prozatím stranou.
- Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na plátky či kostky. Smíchejte je s vodou, vanilkovou pastou, třtinovým cukrem, skořicí a škrobem. Přesuňte do formy a posypte připravenou drobivou směsí. Vložte do předehřáté trouby na 40 minut. Během pečení crumble kontrolujte, aby se vršek nepřipálil. Pokud by byl až moc hnědý a jablka stále tuhá, přikryjte ho alobalem a pečte dále. Správně upečený crumble má být na vrchu křupavý a ovoce měkké, šťavnaté a plné chuti.
- Hotový crumble nechte pouze pár minut vychladnout a podávejte ještě teplý například s vanilkovou zmrzlinou.