• O mně
  • Spolupracuj se mnou
  • Kuchařka Na všední DEN
  • kontakt
  • portfolio
  • blog & recepty
    • Sladké
      • Čokoládové dezerty
      • Cupcaky a Muffiny
      • Dorty a koláče
      • Ovocné dezerty
      • Sušenky a drobné dezerty
      • Snídaně
      • Ořechy a karamel
      • Buchty a bábovky
      • Zákusky
      • Ostatní dezerty
    • Podle ročního období
      • Jaro
      • Velikonoce
      • Léto
      • Podzim
      • Zima
      • Vánoce
    • Základní recepty
  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Lžička Cukru Blog

Lžička Cukru Blog

Foodblog plný skvělých receptů

  • Slané
  • Sladké
    • Buchty a bábovky
    • Čokoládové dezerty
    • Ovocné dezerty
    • Cupcaky a Muffiny
    • Ořechy a karamel
    • Dorty a koláče
    • Snídaně
    • Sušenky a drobné dezerty
    • Zákusky
    • Ostatní dezerty
  • Kuchařka NA všední DEN
  • Vánoční kuchařka
  • Podle ročního období
    • Jaro
    • Léto
    • Podzim
    • Zima
    • Velikonoce
    • Vánoce
  • Další
    • Podmínky ochrany osobních údajů
    • kontakt

Hummus

4 ledna, 2024

Domácí hummus

Je tak jednoduchý a chutná daleko lépe než většina kupovaných. Je jemnější, nadýchanější, no zkrátka naprosto parádní. Recept si rozhodně nezapomeňte uložit, protože se bude nejen na léto hodit.

V lednici vám vydrží několik dnů, takže se ho nebojte udělat s předstihem.

Na 4 porce potřebujete:

  • Plechovka cizrny – 400 g (240 g pevného podílu)
  • lžičku jedlé sody
  • 65 g citronu
  • 2 stroužky česneku
  • 110 g Tahini pasty
  • 35 g olivového oleje
  • 2 lžíce vody
  • 6 lžic cizrnového nálevu
  • sůl (nejlépe uzenou)
  • špetku mletého římského kmínu

Cizrnu slijte, nálev si však ponechejte na později. Propláchněte, nasypte do kastrůlku, přidejte lžičku jedlé sody a vodu. Přiveďte k varu a vařte 20 minut. Cizrna tam ještě více změkne a změní konzistenci. Tento krok nepřeskakujte, je to opravdu velký rozdíl.

Mezi tím prolisujte česnek a smíchejte s citronovou šťávou a velkou špetkou soli, to zmírní jeho štiplavost. Nechte odstát 20 minut. Rozvařenou cizrnu slijte a nechte lehce vychladnout. Ke směsi citronové šťávy přidejte tahini pastu a začněte mixovat, to zajistí ještě nadýchanější texturu hummusu. Přidejte olej, římský kmín, vodu a 6 lžic cizrnového nálevu a dále mixujte, dokud se vše nespojí. Může se stát, že se směs lehce srazí a trochu se oddělí tekutiny kvůli rozdílným texturám, toho se vůbec nebojte, vše se spraví, až přidáte cizrnu.

Přidejte cizrnu a dále mixujte, dokud nevymixujete dokonalý hummus. Ochutnejte, případně dochuťte dalším citronem, solí či česnekem a opět promixujte. Vychutnejte si ho lehce politý olivovým olejem s mrkví a řapíkatým celerem či s pečivem. Skvělé je taky přidat navrch trochu červeného či zeleného pesta. Dobrou chuť!

in Slané, Snídaně, Základní recepty

Tvořeno s láskou od 2019 © Lžička Cukru
made by soulmuse