Domácí hummus
Je tak jednoduchý a chutná daleko lépe než většina kupovaných. Je jemnější, nadýchanější, no zkrátka naprosto parádní. Recept si rozhodně nezapomeňte uložit, protože se bude nejen na léto hodit.
V lednici vám vydrží několik dnů, takže se ho nebojte udělat s předstihem.
Na 4 porce potřebujete:
- Plechovka cizrny – 400 g (240 g pevného podílu)
- lžičku jedlé sody
- 65 g citronu
- 2 stroužky česneku
- 110 g Tahini pasty
- 35 g olivového oleje
- 2 lžíce vody
- 6 lžic cizrnového nálevu
- sůl (nejlépe uzenou)
- špetku mletého římského kmínu
Cizrnu slijte, nálev si však ponechejte na později. Propláchněte, nasypte do kastrůlku, přidejte lžičku jedlé sody a vodu. Přiveďte k varu a vařte 20 minut. Cizrna tam ještě více změkne a změní konzistenci. Tento krok nepřeskakujte, je to opravdu velký rozdíl.
Mezi tím prolisujte česnek a smíchejte s citronovou šťávou a velkou špetkou soli, to zmírní jeho štiplavost. Nechte odstát 20 minut. Rozvařenou cizrnu slijte a nechte lehce vychladnout. Ke směsi citronové šťávy přidejte tahini pastu a začněte mixovat, to zajistí ještě nadýchanější texturu hummusu. Přidejte olej, římský kmín, vodu a 6 lžic cizrnového nálevu a dále mixujte, dokud se vše nespojí. Může se stát, že se směs lehce srazí a trochu se oddělí tekutiny kvůli rozdílným texturám, toho se vůbec nebojte, vše se spraví, až přidáte cizrnu.
Přidejte cizrnu a dále mixujte, dokud nevymixujete dokonalý hummus. Ochutnejte, případně dochuťte dalším citronem, solí či česnekem a opět promixujte. Vychutnejte si ho lehce politý olivovým olejem s mrkví a řapíkatým celerem či s pečivem. Skvělé je taky přidat navrch trochu červeného či zeleného pesta. Dobrou chuť!