Vítejte u mé série s názvem polévky, které musíte tuhle zimu vyzkoušet. Tato fazolová polévka s mrkví a celerem vás skvěle zahřeje, naví dodá porci vlákniny a díky tomu, že její část rozmixujete, bude dokonale krémová i bez smetany nebo zahuštění. Doporučuji kouknout i na můj Instagram, kde na ní mám video recept. 🙂
V kuchyni je pro mě základem dobré vybavení, od hrnců, přes prkýnka až po nože. No a právě s noži jsem dlouho bojovola, nemohla jsem najít ty správné, které by mi vyhovovaly. Až jsem nedávno objevila sekci kuchyňské nože u Denis Henry. Pořídila jsem si konkrétně tento kuchyňský nůž od Ballarini a jsem nadmíru spokojené. Můžete je pořídit jednotlivě nebo rovnou jako sadu. Tyto prvotřídní nože jsou v kuchyni naprostý game changer! Jsou extrémně ostré (až jsem se o něj dokonce řízla hned první den. 🙂 ) a cokoliv nakrájí bez sebemenšího úsilí.
Na 4 porce potřebujete:
- 350 g mrkve
- 350 g řapíkatého celeru
- 480 g Cannellini fazolí z plechovky či uvařených
- 1 l kuřecího či zeleninového vývaru
- velkou cibuli
- 4 stroužky česneku
- 5 bobkových listů
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř
- 80 g baby špenátu
Nejprve si připravíme zeleninu. Mrkev oloupeme a nakrájíme na menší kousky, stejně tak celer. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek na plátky. Rozpálíme velký hrnec, jakmile je horký, přidáme olej. Do rozpáleného oleje nasypeme mrkev a pár minut necháme za občasného promíchání opékat. Přidáme řapíkatý celer a necháme opět lehce opéct. Nakonec přidáme cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Jakmile je veškerá zelenina opečená, přilijeme vývar, osolíme, opepříme a přidáme scezené fazole a bobkový list. Necháme vařit asi 40 minut či dokud zelenina i fazole kompletně nezměknou. Odebereme cca 2 naběračky polévky a rozmixujeme je dohladka. Přidáme zpátky do polévky, vyndáme bobkový list, promícháme a přidáme baby špenát. Necháme lehce povadnout, ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem. Dobrou chuť!