• O mně
  • Spolupracuj se mnou
  • Kuchařka Na všední DEN
  • kontakt
  • portfolio
  • blog & recepty
    • Sladké
      • Čokoládové dezerty
      • Cupcaky a Muffiny
      • Dorty a koláče
      • Ovocné dezerty
      • Sušenky a drobné dezerty
      • Snídaně
      • Ořechy a karamel
      • Buchty a bábovky
      • Zákusky
      • Ostatní dezerty
    • Podle ročního období
      • Jaro
      • Velikonoce
      • Léto
      • Podzim
      • Zima
      • Vánoce
    • Základní recepty
  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Lžička Cukru Blog

Lžička Cukru Blog

Foodblog plný skvělých receptů

  • Slané
  • Sladké
    • Buchty a bábovky
    • Čokoládové dezerty
    • Ovocné dezerty
    • Cupcaky a Muffiny
    • Ořechy a karamel
    • Dorty a koláče
    • Snídaně
    • Sušenky a drobné dezerty
    • Zákusky
    • Ostatní dezerty
  • Kuchařka NA všední DEN
  • Vánoční kuchařka
  • Podle ročního období
    • Jaro
    • Léto
    • Podzim
    • Zima
    • Velikonoce
    • Vánoce
  • Další
    • Podmínky ochrany osobních údajů
    • kontakt

Fazolová polévka

15 února, 2024

Vítejte u mé série s názvem polévky, které musíte tuhle zimu vyzkoušet. Tato fazolová polévka s mrkví a celerem vás skvěle zahřeje, naví dodá porci vlákniny a díky tomu, že její část rozmixujete, bude dokonale krémová i bez smetany nebo zahuštění. Doporučuji kouknout i na můj Instagram, kde na ní mám video recept. 🙂

V kuchyni je pro mě základem dobré vybavení, od hrnců, přes prkýnka až po nože. No a právě s noži jsem dlouho bojovola, nemohla jsem najít ty správné, které by mi vyhovovaly. Až jsem nedávno objevila sekci kuchyňské nože u Denis Henry. Pořídila jsem si konkrétně tento kuchyňský nůž od Ballarini a jsem nadmíru spokojené. Můžete je pořídit jednotlivě nebo rovnou jako sadu. Tyto prvotřídní nože jsou v kuchyni naprostý game changer! Jsou extrémně ostré (až jsem se o něj dokonce řízla hned první den. 🙂 ) a cokoliv nakrájí bez sebemenšího úsilí.

Na 4 porce potřebujete:

  • 350 g mrkve
  • 350 g řapíkatého celeru
  • 480 g Cannellini fazolí z plechovky či uvařených
  • 1 l kuřecího či zeleninového vývaru
  • velkou cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 5 bobkových listů
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř
  • 80 g baby špenátu

Nejprve si připravíme zeleninu. Mrkev oloupeme a nakrájíme na menší kousky, stejně tak celer. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek na plátky. Rozpálíme velký hrnec, jakmile je horký, přidáme olej. Do rozpáleného oleje nasypeme mrkev a pár minut necháme za občasného promíchání opékat. Přidáme řapíkatý celer a necháme opět lehce opéct. Nakonec přidáme cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Jakmile je veškerá zelenina opečená, přilijeme vývar, osolíme, opepříme a přidáme scezené fazole a bobkový list. Necháme vařit asi 40 minut či dokud zelenina i fazole kompletně nezměknou. Odebereme cca 2 naběračky polévky a rozmixujeme je dohladka. Přidáme zpátky do polévky, vyndáme bobkový list, promícháme a přidáme baby špenát. Necháme lehce povadnout, ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem. Dobrou chuť!

in Slané # fazole

Tvořeno s láskou od 2019 © Lžička Cukru
made by soulmuse