Jsou tak skvělé, nadýchané, jemné, no zkrátka nebe v hubě! 😀 Na mém Instagramu Lžička Cukru na ně mám dokonce celé video s fotopostupem, tak se na něj určitě také mrkněte!
Na cca 15 kusů potřebujete:
- 120 g mléka
- 50 g cukru
- 30 g čerstvého droždí
- 480 g mouky
- 120 g dýňového pyré
- Vajíčko + jeden žloutek
- Lžičku a půl perníkového koření
- 1/3 lžičky muškátového oříšku
- Půl lžičky skořice
- Špetku soli
- 65 g změklého másla
+ řepkový olej na smažení
Na obalení:
- 4 lžíce krupicového cukru
- Lžíce skořice
Mléko lehce ohřejeme, poté přisypeme droždí, lžíci cukru a mouky, zamícháme a necháme na teplém místě 10 minut vzejít kvásek. Když je kvásek již aktivní, smícháme ho s moukou, cukrem, dýňovým pyré, vajíčkem a žloutkem, kořením a solí. Těsto nahrubo propojíme a necháme odležet 5 minut. Nyní začneme s hnětením a pomalu přidáváme změklé máslo pokrájené na kousky. Hněteme 10 minut v robotu, pokud ho nemáme, musíme hníst těsto ručně ještě delší dobu. Správně uhnětené těsto by mělo být krásně pružné, lesklé, hladké a lehce lepkavé.
Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca hodinu, těsto by mělo zdvojnásobit objem. Když máme těsto nakynuté, přesuneme ho opět na lehce pomoučněnou linku či válek a lehce prohněteme. Těsto zvážíme, mělo by mít cca 800-900 g, a rozdělíme ho na dílky okolo 60-65 g. Připravíme si pečící papír, ten nastříháme na tolik čtverečků, kolik máme dílků na donuty. Měly by být o trochu větší, než budou vytvarované koblížky.
Z každého dílku vytvarujeme pravidelný hladký koblížek a položíme ho na připravený čtvereček. Tento krok děláme proto, aby se nám koblížky nepřilepily k lince a lépe se nám dávaly do rozpáleného oleje Kuličku rozplácneme a vykrojíme střed pomocí vykrajovátka nebo třeba panáku. Když máme vytvarované donuty, necháme je dalších 45 minut vykynout. Ze středů můžeme udělat malé kuličky či je nechat takto, budeme je také smažit.
Když jsou již nakynuté, můžeme rozpálit olej. Ten zahřejeme na teplotu 180 stupňů a můžeme začít smažit. Vždy vezmeme koblížek i s pečícím papírem a opatrně ho z papíru vyklopíme přímo do oleje. Každý koblížek osmažíme 1,5 minuty z každé strany do zlatova, poté ho přesuneme na talíř vystlaný ubrousky, abychom z něj odstáli přebytečný olej. Každý koblížek necháme okapat, poté ho obalíme v krupicovém cukru smíchaném se skořicí.