Dýňová roláda, tak tomu říkám ideální recept na víkend🤩 já ty rolády zkrátka miluju no a ta z dýňového kořeněného těsta je to prostě sen🤤Dýňové recepty a dýňové dezerty zkrátka k podzimu patří! Příští týden se chystám na ty slíbený dýňový sušenky, ale asi nebudou s karamelem😅 recept jsem testovala a s karamelem to moc nešlo, ale abych vám to vynahradila, tak udělám jiný s karamelem, nebojte❤️
Jo a co říkáte na fotku z nového foťáku? Já jsem teda naprosto nadšená!!😍
Stejně tak jako u makronek, i u tohoto receptu mi chodí spoustu dotazů, kde kupuji mandlovou mouku. Mám nejraději Alika, kterou najdete třeba tu, mají ji ale třeba i na Košíku, nedávno jsem také vyzkoušela jejich Authentic a ta byla tedy taky skvělá, jen mi přišlo, že se moc nehodí na makronky, protože je více tučná a lehce mastná, na ostatní pečení je ale skvělá. 🙂
No a ještě jsem se s váma chtěla podělit o můj nedávný objev! Zalando určitě všichni znáte, ale teprve před týdnem jsem narazilana na Zalando Lounge, což je vlastně takový Zalando outlet. No a mimo hromady oblečení tam taky najdete spoustu jak doplňků do kuchyně, tak občas i elektroniku! Prodej funguje na základě kampaní, já tam dokonce narazila na kampaň KitchenAid nebo na YANKEE CANDLE, no a hned jsem si musela něco pořídit. 😀 Tak jen takový malý tip, pokud něco sháníte, tak tam mkněte.😘
Mějte krásný večer😘
Na plech o rozměru cca 40×30 budete potřebovat:
•5 vajec
•100 g krupicového cukru
•3 lžíce řepkového oleje
•125 g dýňového pyré
•260 g hladké mouky
•60 g mandlové mouky
•lžičku perníkového koření
•¼ lžičky kypřicího prášku
•Špetku soli
Na krém:
•400 g smetanového sýru
•100 g smetany ke šlehání
•Dvě lžíce moučkového cukru
•Půl lžičky mleté skořice
•Pekanové ořechy na ozdobu
Troubu předehřejeme na 160 stupňů a menší plech o rozměru cca 40×30 vyložíme pečicím papírem. Začneme s přípravou těsta. Celá vejce společně s cukrem vyšleháme do světlé, nadýchané a husté pěny, trvá to několik minut. Když jsou vajíčka vyšlehaná, zašleháme olej a dýňové pyré. Nyní́ opatrně̌ stěrkou do vyšlehaných vajec postupně̌ po jedné́ lžicí zapracujeme mouku smíchanou s mandlovou moukou, kořením, solí a kypřicím práškem. S těstem pracujeme opatrně, abychom neporušili vzduchové bublinky, směs mouky zapracováváme jen pouhým podebíráním těsta. Hladké́ a našlehané́ těsto nalijeme na připravený plech, uhladíme, a dáme péct do vyhřáté trouby na cca 15-20 minut.
Když je těsto již kompletně propečené a lehce hnědé, vyndáme ho z trouby a ihned překlopíme lícem – vrchem těsta – na čistou utěrku. Opatrně̌ odlepíme pečicí́ papír, ten by měl by jít odlepit velice snadno. Horké těsto zarolujeme do rolády i s utěrkou kratší stranou tak, aby bylo těsto více zatočené́ a roláda tlustší́, a necháme zcela vychladnout. Když̌ je roláda již studená, vrhneme se na přípravu krému.
Šlehačku spolu se smetanovým sýrem vyšleháme do hladkého a hustého krému, poté přidáme moučkový cukr a skořici a opět zašleháme. Studenou roládu rozvineme a kompletně promažeme krémem, nějaký krém si však necháme i na ozdobu. Promazaný korpus opět zatočíme stejným směrem, kterým byla roláda zatočena již předtím, ozdobíme krémem, lehce posypeme pokrájenými pekanovými ořechy a můžeme podávat.