
Vanilkové donuty s polevou z ruby čokolády
Tak měkké a vláčné. Já jsem velký milovník ruby čokolády, takže tyhle donuty jsou přesně pro mě! Ruby čokoládu seženete stejně spoustu dalších věcí na ochutnejorech.cz, při objednávce nezapomeňte zadat kód MARKETA10, platí do 11.6.
Tyhle donuty jsou také ideálním receptem na blížící se Den dětí, vsadím se, že vám zmizí hned pod rukama. Děti můžete také zapojit do jejich přípravy a zdobení, já doporučuju lyofilizované ovoce, ořechy nebo klidně želé, fantazii se meze nekladou.
Na 12 velkých kusů potřebujete:
Na těsto:
- 50 g řepkového oleje
- 70 g změklého másla
- 80 g krupicového cukru
- 200 g mléka
- 2 vajíčka
- 240 g hladké mouky
- ½ lžičky jedlé sody
- 2/3 lžičky kypřicího prášku
- 1/3 lžičky mleté vanilky
- lžičku vanilkového extraktu
- kůru z jednoho citronu
- šťávu z jednoho citronu
- špetku soli
Na polevu:
- 130 g ruby čokolády z Ochutnej Ořech
- 100 g smetan ke šlehání
- lyofilizované ovoce a ořechy na ozdobu
- Troubu předehřejte na 160 °C a formu na donuty lehce vymažte olejem. Změklé máslo spolu s cukrem a řepkovým olejem a vyšlehejte v robotu či pomocí ručního šlehače do světlé a nadýchané pěny, trvá to cca 2 minuty. K našlehané směsi přidejte vajíčka, vanilkový extrakt a mletou vanilku či semínka z lusku a šlehejte další minutu, dokud se suroviny nespojí.
- Ve vedlejší misce smíchejte mouku, kypřicí prášek i sůl. Polovinu této sypké směsi zašlehejte do těsta. Nyní přilejte mléko i zbytek sypkých surovin a jen lehce a rychle prošlehejte, aby se veškeré složky spojily. Nešlehejte zbytečně dlouho, aby nebylo těsto přešlehané.
- Hotové husté těsto přelijte do připravené formy, doporučuji pytlík, ale jde to i lžící. Vložte do předehřáté trouby na 13-15 minut, délku pečení přizpůsobte velikosti vaší formy. Nechte lehce vychladnout ve formě, poté přesuňte na chladicí mřížku a nechte dojít do pokojové teploty.
- Během pečení připravte polevu. Do misky nasypte ruby čokoládu a dejte prozatím stranou. Smetanu zahřejte, jakmile se na ní objeví první bublinky, stáhněte z plotny a ihned vlijte přes ruby čokoládu. Ujistěte se, že je veškerá čokoláda ponořená a nechte odstát na lince 2 minuty, následně rozmíchejte do hladké růžové omáčky. Přesuňte na patnáct minut do lednice, aby se vám s polevou lépe pracovalo. Ta by měla být tak akorát hustá, aby hezky obalila donut a nestékala.
- Jakmile jsou donuty vychladlé, opatrně je namočte do připravené polevy. Nechte okapat. Nakonec posypte lyofilizovaným ovocem, oříšky nebo čímkoliv, co máte rádi. Já doporučuju lyo jahody, dračí ovoce a pistácie, vše seženete na ochutnejorech.cz, při nákupu nezapomeňte na kód MARKETA10. Dobrou chuť.
