Grilovací sezóna u nás je oficiálně zahájena! O víkendu jsme letos konečně poprvé grilovali a já už se moc těším, co novýho tenhle rok opět vyzkoušíme.
Na domácí burgery jsem si dlouho popravdě netroufala, protože jsem měla zato, že doma zkrátka nebudou chutnat tak dobře, jako v burgrárně, ale musím neskromně říct, že to byl jeden z nejlepších burgerů, co jsem kdy měla! Připravila jsem ho s kozím sýrem, brusinkovou mayo a chipsem z červený řepy, a to je teda něco. Vůbec se nebojte tý kombinace, je skvělá!
Všechny suroviny či potřeby na grilování, jako je uhlí, podpalovač, grilovací tácky nebo kleště, seženete na Košík.cz. Navíc pro vás máme na zahájení grilovací sezóny i slevu 200 Kč na váš první nákup! Stačí ve 3. kroku zadat kód MARKETA200. Na první objednávku je vždy doprava zdarma, minimální výše objednávky je 800 Kč.
Další grilovací recepty vás již brzo čekají na IG profilu @kosik.cz, tak dejte follow, ať vám už nic neunikne!
#spoluprace
Na 2 porce potřebujete:
- 2 hamburgerové bulky
- 2 mletá masa na burgery o cca 170 g
- 80 g kvalitního měkkého kozího sýru
- 100 g majonézy
- 3 lžičky brusinkového džemu
- 50 g červené řepy
- hrst rukoly
- půl lžičky sušeného česneku
- lžičku olivového oleje
- sůl a pepř
Na domácí bulky:
- 100 g vlažné vody
- 220 g hladké mouky
- 35 g řepkového oleje
- 5 g sušeného droždí či 15 čerstvého
- 30 g vajíčka
- lžičku cukru
- půl lžičky soli
- 40 g másla
- bílý sezam na posypání
- zbylé vajíčko na potření
Bulky:
Vlažnou vodu smícháme s cukrem, dvěma lžícemi mouky a droždím. Promícháme do kaše a necháme vzejít kvásek asi 10 minut. Jakmile je kvásek již plný bublin, nasypeme do velké mísy či mísy od robota mouku, přidáme olej, sůl, prošlehané vajíčko a nabublaný kvásek. Hněteme v robotu cca 10 minut, dokud není těsto hladké, elastické a jen lehce lepivé, ručně to trvá ještě o něco déle. Uhnětené těsto necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout 45 minut.
Jakmile je těsto již nakynuté, připravíme plech vyložený pečicím papírem. Nakynuté těsto párkrát prohněteme, abychom z něj dostali vzduch, a celé ho zvážíme, mělo by mít okolo 500 g. Rozdělíme ho na dílky o váze 80 g, měly bychom mít tedy cca 6 kusů. Dílek lehce v ruce zpracujeme a vytvoříme z těsta pevný měšec. Spoje seštípneme k sobě a kuličku vložíme do dlaně. Dlaň obrátíme k lince a těsto v dlani jemně koulíme po nepomoučněné pracovní ploše, takže vznikne pravidelný a hladký bochánek. Položíme ho na připravený plech. Jakmile jsou veškeré bochánky vytvarované, necháme je dalších 40 minut pod utěrkou vykynout na plechu. Následně předehřejeme troubu na 190 °C. Máslo rozpustíme a cca jeho polovinou pomažeme připravené bulky. Nyní je posypeme sezamem a potřeme zbylým prošlehaným vajíčkem, které jsme nedali do těsta.
Vložíme do předehřáté trouby na asi 18 minut či dokud nebudou bulky zcela zlatavé. Ihned po vyndání je potřeme zbylým rozpuštěným máslem a necháme na plechu kompletně vychladnout. Jakmile jsou vychladlé, rozřízneme je na půl a připravíme dip. Majonézu jednoduše smícháme s brusinkami, přidáme sušený česnek a osolíme a opepříme. Červenou řepu nakrájíme na co nejtenčí plátky a potřeme tenkou vrstvou oleje.
Na burger:
Na rozpálený gril poklademe připravené plátky řepy a maso, to by mělo být tlusté cca 1,5- 2 cm. Maso i řepu zprudka opékáme 5 minut v první strany, poté obrátíme a grilujeme dalších 5 minut. Na poslední minutu na maso položíme sýr, aby se hezky rozpustil. U masa vždy záleží na jeho tloušťce a rozpálenosti grilu, čas se tedy může lišit. Plátky řepy grilujeme, dokud nejsou lehce hnědé a křupavé. Jakmile je sýr již téměř rozehřátý, opečeme z obou stran i rozkrojené bulky. Hotové maso necháme dvě minuty odpočívat.
Nyní burger zkompletujeme. Obě bulky pomažeme připravenou brusinkovou majonézou. Spodní část poklademe asi rukolou, poté přidáme maso se sýrem, nakonec řepové chipsy a přiklopíme druhou polovinou bulky.