
Třešně už pamalu dozrávají, a tak je nejlepší čas vyzkoušet tento výborný čokoládovo třešňový koláč z minulého roku.
Spojení čokolády a třešní, znáte snad něco lepšího?!
Na formu o průměru cca 25 cm budete potřebovat:
Na těsto:
- 150 g studeného másla
- 160 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- 30 g moučkového cukru
- špetku soli
- 3 lžíce ledové vody
- 1 žloutek
Na náplň:
- 200 g smetany ke šlehání
- 150 g mléka
- 300 g kvalitní hořké čokolády
- 3 vajíčka
- 5 lžic krupicového cukru
- Dvě hrsti vypeckovaných třešní či višní
Na ozdobu:
- 200 g smetany ke šlehání
- Čokoládové hoblinky
- Třešně
Z másla, mouky, kakaa, cukru a špetky soli vytvoříme v robotu či ručně pouze bříšky prstů jemnou drobenku. Poté přidáme 3 lžíce ledové vody a žloutek a vypracujeme hladké a jen lehce lepivé těsto. Těsto přesuneme na lehce pomoučněnou pracovní plochu a spodní hranou dlaně u zápěstí celé těsto postupně po malých částech rozetřeme směrem od sebe cca 20 cm. Těsto se tak rozmaže po pracovní ploše a kousky nezapracovaného másla se skvěle spojí se zbytkem.
Nyní těsto stěrkou setřeme z pracovní plochy, zabalíme do potravinové fólie a dáme odpočinout do lednice alespoň na 45 minut.
Když je těsto odpočaté, tak ho na lehce pomoučněném povrchu rozválíme na asi 0,4 cm tenké kolo. Ujistíme se, že je stejně velké jako naše forma, poté ho opatrně přeneseme do formy. Uhladíme a okraje navíc přehneme směrem dovnitř tak, abychom měli na stěnách formy dvojitou vrstvu těsta. Stěny koláče by měly být všude stejně silné. Opět vše uhladíme, dno párkrát propíchneme vidličkou a dáme na dalších 30 minut odpočívat do lednice.
Mezi tím připravíme náplň. Předehřejeme troubu na 170 stupňů. Smetanu s mlékem společně v rendlíku pomalu zahříváme. Čokoládu pokrájíme na malé kousky a nasypeme do misky. Jakmile se objeví první bublinky, ihned ji stáhneme z plotny a horkou přelijeme přes nasekanou čokoládu. Necháme stát na lince 2 minuty. Vlivem horké tekutiny by se čokoláda měla rozpustit. Nyní celou směs rozmícháme do hladka, měla by nám vzniknout lesklá čokoládová omáčka
Vajíčka si vyšleháme s cukrem do nadýchané a světlé pěny, trvá to několik minut, jakmile jsou vyšlehaná, začneme tenkým pramínkem přilévat čokoládovou omáčku. Zašleháme do hladké tekutiny. Ihned do odleželého těsta nasypeme vypeckované třešně či višně, poté přelijeme připravenou směsí a vložíme do rozpálené trouby na cca 40 minut. Náplň by se měla lehce nafouknout a plné malých bublinek.
Koláč necháme vychladnout, poté vložíme do lednice ztuhnout na 2 hodiny. Ztuhlý koláč ozdobíme vyšlehanou šlehačkou, poté poklademe třešněmi a čokoládovými hoblinami a můžeme podávat.

