• O mně
  • Spolupracuj se mnou
  • Kuchařka Na všední DEN
  • kontakt
  • portfolio
  • blog & recepty
    • Sladké
      • Čokoládové dezerty
      • Cupcaky a Muffiny
      • Dorty a koláče
      • Ovocné dezerty
      • Sušenky a drobné dezerty
      • Snídaně
      • Ořechy a karamel
      • Buchty a bábovky
      • Zákusky
      • Ostatní dezerty
    • Podle ročního období
      • Jaro
      • Velikonoce
      • Léto
      • Podzim
      • Zima
      • Vánoce
    • Základní recepty
  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Lžička Cukru Blog

Lžička Cukru Blog

Foodblog plný skvělých receptů

  • Slané
  • Sladké
    • Buchty a bábovky
    • Čokoládové dezerty
    • Ovocné dezerty
    • Cupcaky a Muffiny
    • Ořechy a karamel
    • Dorty a koláče
    • Snídaně
    • Sušenky a drobné dezerty
    • Zákusky
    • Ostatní dezerty
  • Kuchařka NA všední DEN
  • Vánoční kuchařka
  • Podle ročního období
    • Jaro
    • Léto
    • Podzim
    • Zima
    • Velikonoce
    • Vánoce
  • Další
    • Podmínky ochrany osobních údajů
    • kontakt

ČOKOLÁDOVÝ DORT

8 ledna, 2019

Z tohoto dortu se všichni čokoholici doslova zblázní 😀 je krásně našlehaný a hodí se na každou slavnostní příležitost nebo i jen tak na víkend, to už nechám na vás 😉 

Na 2 korpusu o průměru 15 cm:

  • 10 lžic másla
  • 4 šťastná vajíčka
  • 1 a půl hrnku mléka
  • 1 a půl hrnku vroucí vody
  • 2 hrnky krupicového cukru
  • 2 a půl hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek kakaa
  • dvě lžičky prášku do pečiva
  • lžička sody
  • velká špetka soli

Na krém – frosting

  • 350g másla v pokojové teplotě
  • 200g mléčné čokolády
  • 50g hořké čokolády
  • 1 hrnek pudrového cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • špetka soli
  • dvě lžíce espressa (nemusí být)

Na ozdobu

  • 100g hořké čokolády
  • pusinky

Pečení korpusu:

Začneme tím, že si vyndáme veškeré máslo, které budeme na dort potřebovat. Poté si předehřejeme troubu na 180 a dvě dortové formy o průměru 15 cm si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nyní si máslo, které potřebujeme na korpus dortu, na mírném ohni rozpustíme a necháme lehce vychladnout. Mezi tím si smícháme všechny sypké suroviny – tedy mouku, kakao, cukr, kypřící prášek, sodu. Poté přidáme vychladlé máslo, mléko a vajíčka, a mícháme, dokud nemáme husté a hladké těsto.Poté jen přidáme vroucí vodu a opět vše promícháme. Nyní bychom měli mít hladké a řidší těsto. Takto připravenou směs si půl na půl vlijeme do připravených forem, raději si to ještě odvážíme, abychom dostali dva stejné korpusy, ty poté pečeme 25 až 35 minut – já je pekla 30, vždy zkuste ještě špejlí, zda je těsto zcela upečené. Poté korpusy vyndáme z trouby, necháme je lehce vychladnout ve formě a poté je přesuneme na mřížku, počkáme, až zcela vychladnou. Můžete je klidně péct i den předem 😊

Krém:

Čokoládu nalámeme na kousky a ve vodní lázni ji rozpustíme, jen pozor, aby se nám nepřipálila! Pak ji necháme lehce vychladnout. Mezi tím si v robotu či ručním šlehačem vyšleháme máslo, trvá to asi 10 minut. Mělo by být světlé, krémové a voňavé 😊Za stálého šlehání poté přidáváme rozpuštěnou čokoládu. Počkáme, až se zcela zapracuje do másla, poté přidáme cukr, kakao, sůl, a nakonec dvě lžíce espressa.Pokud bude krém příliš hustý, můžete přidat ještě trošku. Nyní celou směs ještě chvilku šleháme, tak dvě minutky 🙂

Kompletace dortu

Nyní začneme se seřezáváním korpusů. Pokud nemáte korpusy navrchu rovné, jednoduše vypouklé vršky seřízněte do roviny. Poté oba korpusy jednou prořízněte – vzniknou nám tedy 4 korpusy. První korpus položíme na stojan (výhoda je, pokud máte otočný, ale jde to i bez něj 😉)Vždy začínáme se spodky korpusu, ty budou tvořit první dvě patra, vršky necháme na hodní dvě. Nyní začneme korpus potírat krémem, můžete si také pomoci zdobícím sáčkem s hladkou špičkou. Potřeme ho vždy do roviny a přiklopíme dalším korpusem. Takto pokračujeme až nahoru, nějaký krém si ale nechte na potření celého dortu, mně se nejlíp pracuje s krémem ve zdobícím pytlíku, tak používám ten. Dort můžeme potřít buď jen trochu, aby byly vidět i jednotlivé korpusy či úplně, jako jsem to udělala já, zbylo mi totiž ještě hodně krému 😊 Já osobně nemám ráda, když jsou dorty zcela uhlazené, takže jsem to udělala jen tak napůl, nahoře jsem však vytvořila ostrou hranu, trošku si s tím pohrajte, sami nejlíp víte, co se vám líbí 😊ostrá hrana je však potřeba pro ty čokoládové stékance. Nejlépe se dělá dlouhou cukrářskou lopatkou. Když jsme spokojeni s tím, jak dort vypadá, přesunemeho do lednice a připravíme si čokoládu. Tu si opět rozpustím ve vodní lázni a necháme ji vychladnout. Poté ji jen dáme do zdobícího pytlíky s malou, kulatou a ostrou špičkou a tvoříme stékající čokoládu. Vždy jedeme pouze pohraně dortu, kde chceme větší stékanec, vymáčkneme více čokolády a naopak. Potéje nazdobíme vršek dortu – já použila malé a velké pusinky – a necháme v lednici odpočívat. Na ozdobu se však také skvěle hodí ovoce, makronky nebo vlastně cokoliv, co máte rádi! 😊 Před podáváním jen na chvilku vyndáme z lednice, aby dort nebyl tak ztuhlý 😉 Přeji dobrou chuť!

Dorty, ačkoliv to tak na první pohled nevypadá, nejsou vůbec nic složitého. Stačí dodržet postup a podruhé či potřetí už si budete jistí v kramflecích😊 Tak přeji hodně zdarů při pečení, své výtvory mi můžete posílat na Instagramu nebo mě rovnou označovat na fotkách 😊

in Čokoládové dezerty, Dorty a koláče, Uncategorized

Tvořeno s láskou od 2019 © Lžička Cukru
made by soulmuse