Smetanová a svěží chuť v jednom? Tak to přesně je tento lemon meringue cheesecake neboli citronový cheesecake! 🤤
Díky Lučině Smetanové je krásně jemný, svěží, vláčný a plný chuti. Na přípravu cheesecaků se mi opravdu osvědčila, takže až se do nějakého zase pustím, bude to jasná volba. 🙏🏻Tento v kombinaci s lemon curd je vážně skvělý, no a se sněhovou čepicí chutná ještě lépe. Pokud máte rádi svěží a kyselkavé chutě, recept si rozhodně nezapomeňte uložit! ❤️ Na Instagramu na něj mám celé video, tak tam určitě mrkněte! 🙂
#spolupráce
Na lemon curd:
- 160 g citronové šťávy
- 120 g vody
- 100 g krupicového cukru
- kůru z jednoho citronu
- 5 žloutků
- 130 g másla
Na cheesecake:
- 160 g máslových sušenek
- 70 g rozpuštěného másla
- 500 g Lučiny Smetanové
- 50g moučkového cukru
- 150 g smetany ke šlehání
- 3 vajíčka
- 5 g škrobu
Na meringue:
- 150 g bílků
- 150 g krupicového cukru
Nejprve připravte lemon curd. Citronovou šťávu i kůru smíchejte s vodou, cukrem a žloutky v kastrůlku. Přiveďte k varu a za stálého míchání metličkou vařte pár minut, dokud směs nezhoustne do konzistence hustého pudinku. V tuto chvíli stáhněte z plotny a vmíchejte pokrájené máslo. Nyní byste měli mít hladkou citronovou omáčku. Přelijte do čisté misky a přetáhněte potravinovou fólií tak, aby se zcela dotýkala povrchu, a nevytvořil se tak škraloup. Nechte v lednici ztuhnout alespoň hodinu.
Troubu předehřejte na 160 C° a dno dortové formy o průměru 20 cm vyložte pečícím papírem či lehce vymažte máslem. Sušenky rozmixujte v mixéru na drobky, poté k nim přilijte rozpuštěné máslo a promíchejte do drobivého těsta. Sušenkový základ přesypte do formy a prsty umačkejte na dno do hladké vrstvy. Takto připravený korpus dejte péct do trouby na 10 minut. Mezi tím si připravte náplň. Lučinu Smetanovou asi 3 minuty šlehejte, aby byla hezky hladká, poté přidejte smetanu ke šlehání, moučkový cukr a škrob. Následně přidejte po jednom vajíčka a opět zašlehejte dohladka. Nakonec přidejte téměř veškerý lemon curd, cca 3 lžíce si nechte na ozdobu.
Takto připravený krém přelijte na upečený korpus a pečte v předehřáté troubě další 40 minut, během pečení by se cheesecake měl lehce nafouknout a zezlátnout, troubu během celého pečení neotevírejte. Po 40 minutách troubu pouze vypněte, lehce pootevřete dvířka na pár centimetrů a nechte cheesecake uvnitř vychladnout alespoň 1 hodinu, poté nechte dort dojít do pokojové teploty. Pokud byste ho rovnou vyndali, došlo by k prudkému rozdílu teplot a cheesecake by se mohl srazit či prasknout. Nakonec cheesecake stále ve formě přesuňte do lednice alespoň na 3 hodiny ztuhnout, nejlepší je to přes noc, aby se mohly rozležet chutě.
Jakmile je cheesecake již odleželý, formu lehce obkružte nožem, aby se dort odlepil od jejích stěn, a opatrně ho přendejte na talíř. Nyní připravte sněhový krém neboli meringue. Do teplovzdorné velké mísy na šlehání či mísy od robota nasypte cukr, poté přidejte bílky a za stálého míchání metličkou pomalu zahřívejte ve vodní lázni. Směs začne po pár minutých houstnout. Stále metličkou šlehejte, dokud bílky lehce nezbělají, trvá to asi 5 minut. Cukrové krystalky by se ve směsi měly zcela rozpustit a měla by dosáhnout 71°C. Hotovo bílkovou směs vyjměte z vodní lázně a začněte na střední otáčky v robotu či ručním šlehačem šlehat. Šlehejte cca 10-15 minut, dokud není sníh i šlehací mísa opět studená. Sníh by měl být krásně lesklý, tahavý, a tak hustý, že ani nelze oklepat z metličky. Pokud je vodový a měkký, nebyl dostatečně zahřátý.
Odleželý cheesecake lehce pomažte zbylým ztuhlým lemon curd, poté naneste tuhý sněhový krém a vytvořte bohatou texturu. Nakonec ho opalte pomocí flambovací pistole.