• O mně
  • Spolupracuj se mnou
  • Kuchařka Na všední DEN
  • kontakt
  • portfolio
  • blog & recepty
    • Sladké
      • Čokoládové dezerty
      • Cupcaky a Muffiny
      • Dorty a koláče
      • Ovocné dezerty
      • Sušenky a drobné dezerty
      • Snídaně
      • Ořechy a karamel
      • Buchty a bábovky
      • Zákusky
      • Ostatní dezerty
    • Podle ročního období
      • Jaro
      • Velikonoce
      • Léto
      • Podzim
      • Zima
      • Vánoce
    • Základní recepty
  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Lžička Cukru Blog

Lžička Cukru Blog

Foodblog plný skvělých receptů

  • Slané
  • Sladké
    • Buchty a bábovky
    • Čokoládové dezerty
    • Ovocné dezerty
    • Cupcaky a Muffiny
    • Ořechy a karamel
    • Dorty a koláče
    • Snídaně
    • Sušenky a drobné dezerty
    • Zákusky
    • Ostatní dezerty
  • Kuchařka NA všední DEN
  • Vánoční kuchařka
  • Podle ročního období
    • Jaro
    • Léto
    • Podzim
    • Zima
    • Velikonoce
    • Vánoce
  • Další
    • Podmínky ochrany osobních údajů
    • kontakt

Citronový cheesecake

29 května, 2023

Smetanová a svěží chuť v jednom? Tak to přesně je tento lemon meringue cheesecake neboli citronový cheesecake! 🤤

Díky Lučině Smetanové je krásně jemný, svěží, vláčný a plný chuti. Na přípravu cheesecaků se mi opravdu osvědčila, takže až se do nějakého zase pustím, bude to jasná volba. 🙏🏻Tento v kombinaci s lemon curd je vážně skvělý, no a se sněhovou čepicí chutná ještě lépe. Pokud máte rádi svěží a kyselkavé chutě, recept si rozhodně nezapomeňte uložit! ❤️ Na Instagramu na něj mám celé video, tak tam určitě mrkněte! 🙂

#spolupráce 

Na lemon curd:

  • 160 g citronové šťávy 
  • 120 g vody
  • 100 g krupicového cukru
  • kůru z jednoho citronu
  • 5 žloutků
  • 130 g másla

Na cheesecake:

  • 160 g máslových sušenek
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 500 g Lučiny Smetanové
  • 50g moučkového cukru
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 3 vajíčka
  • 5 g škrobu

Na meringue:

  • 150 g bílků
  • 150 g krupicového cukru

Nejprve připravte lemon curd. Citronovou šťávu i kůru smíchejte s vodou, cukrem a žloutky v kastrůlku. Přiveďte k varu a za stálého míchání metličkou vařte pár minut, dokud směs nezhoustne do konzistence hustého pudinku. V tuto chvíli stáhněte z plotny a vmíchejte pokrájené máslo. Nyní byste měli mít hladkou citronovou omáčku. Přelijte do čisté misky a přetáhněte potravinovou fólií tak, aby se zcela dotýkala povrchu, a nevytvořil se tak škraloup. Nechte v lednici ztuhnout alespoň hodinu.

Troubu předehřejte na 160 C° a dno dortové formy o průměru 20 cm vyložte pečícím papírem či lehce vymažte máslem. Sušenky rozmixujte v mixéru na drobky, poté k nim přilijte rozpuštěné máslo a promíchejte do drobivého těsta. Sušenkový základ přesypte do formy a prsty umačkejte na dno do hladké vrstvy. Takto připravený korpus dejte péct do trouby na 10 minut. Mezi tím si připravte náplň. Lučinu Smetanovou asi 3 minuty šlehejte, aby byla hezky hladká, poté přidejte smetanu ke šlehání, moučkový cukr a škrob. Následně přidejte po jednom vajíčka a opět zašlehejte dohladka. Nakonec přidejte téměř veškerý lemon curd, cca 3 lžíce si nechte na ozdobu. 

Takto připravený krém přelijte na upečený korpus a pečte v předehřáté troubě další 40 minut, během pečení by se cheesecake měl lehce nafouknout a zezlátnout, troubu během celého pečení neotevírejte. Po 40 minutách troubu pouze vypněte, lehce pootevřete dvířka na pár centimetrů a nechte cheesecake uvnitř vychladnout alespoň 1 hodinu, poté nechte dort dojít do pokojové teploty. Pokud byste ho rovnou vyndali, došlo by k prudkému rozdílu teplot a cheesecake by se mohl srazit či prasknout. Nakonec cheesecake stále ve formě přesuňte do lednice alespoň na 3 hodiny ztuhnout, nejlepší je to přes noc, aby se mohly rozležet chutě.

Jakmile je cheesecake již odleželý, formu lehce obkružte nožem, aby se dort odlepil od jejích stěn, a opatrně ho přendejte na talíř. Nyní připravte sněhový krém neboli meringue. Do teplovzdorné velké mísy na šlehání či mísy od robota nasypte cukr, poté přidejte bílky a za stálého míchání metličkou pomalu zahřívejte ve vodní lázni. Směs začne po pár minutých houstnout. Stále metličkou šlehejte, dokud bílky lehce nezbělají, trvá to asi 5 minut. Cukrové krystalky by se ve směsi měly zcela rozpustit a měla by dosáhnout 71°C. Hotovo bílkovou směs vyjměte z vodní lázně a začněte na střední otáčky v robotu či ručním šlehačem šlehat. Šlehejte cca 10-15 minut, dokud není sníh i šlehací mísa opět studená. Sníh by měl být krásně lesklý, tahavý, a tak hustý, že ani nelze oklepat z metličky. Pokud je vodový a měkký, nebyl dostatečně zahřátý. 

Odleželý cheesecake lehce pomažte zbylým ztuhlým lemon curd, poté naneste tuhý sněhový krém a vytvořte bohatou texturu. Nakonec ho opalte pomocí flambovací pistole.

in Dorty a koláče, Jaro, Ostatní dezerty, Ovocné dezerty # cheesecake, citron

Tvořeno s láskou od 2019 © Lžička Cukru
made by soulmuse