• O mně
  • Spolupracuj se mnou
  • Kuchařka Na všední DEN
  • kontakt
  • portfolio
  • blog & recepty
    • Sladké
      • Čokoládové dezerty
      • Cupcaky a Muffiny
      • Dorty a koláče
      • Ovocné dezerty
      • Sušenky a drobné dezerty
      • Snídaně
      • Ořechy a karamel
      • Buchty a bábovky
      • Zákusky
      • Ostatní dezerty
    • Podle ročního období
      • Jaro
      • Velikonoce
      • Léto
      • Podzim
      • Zima
      • Vánoce
    • Základní recepty
  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Lžička Cukru Blog

Lžička Cukru Blog

Foodblog plný skvělých receptů

  • Slané
  • Sladké
    • Buchty a bábovky
    • Čokoládové dezerty
    • Ovocné dezerty
    • Cupcaky a Muffiny
    • Ořechy a karamel
    • Dorty a koláče
    • Snídaně
    • Sušenky a drobné dezerty
    • Zákusky
    • Ostatní dezerty
  • Kuchařka NA všední DEN
  • Vánoční kuchařka
  • Podle ročního období
    • Jaro
    • Léto
    • Podzim
    • Zima
    • Velikonoce
    • Vánoce
  • Další
    • Podmínky ochrany osobních údajů
    • kontakt

Citronová bábovka

17 září, 2024

Citronová tvarohová bábovka s borůvkami. Boží letní varianta mé tradiční tvarohové bábovky. Je osvěžují, mírně kyselá a do letních dnů se skvěle hodí.

Na bábovku budete potřebovat:

  • 200 g velmi změklého másla
  • 150 g krupicového cukru
  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 50 g mléka
  • 4 vajíčka
  • šťávu i kůru z jednoho citronu
  • 200 polohrubé mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 80 g kanadských borůvek
  • lžíci hladké mouky
  • hrubá mouka na vymazání formy
  • moučkový cukr na posypání 

Troubu předehřejeme na 180 °C a formu na bábovku o objemu cca 1,8 l vymažeme olejem a hrubou moukou. Ke Krupicového cukru nastrouháme citronovou kůru a řádně ho promneme mezi prsty. Přidáme ho ke změklému máslu a vyšleháme je společně do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Přidáme tvaroh, mléko, citronovou šťávu a žloutky a zamícháme do hladké směsi. Ve druhé míse smícháme mouku s kypřícím práškem a špetkou soli, tuto směs přidáme do těsta a pořádně promícháme.

Z bílků vyšleháme tuhý sníh, poté ho opatrně pouhým podebíráním stěrkou zapracujeme do tvarohového těsta. Snažíme se, abychom neporušili vzduchové bublinky, takže s těstem pracujeme rychle a opatrně. Kanadské borůvky promícháme se lžící hladké mouky a opatrně je zapracujeme do těsta.

Hotové těsto přelijeme do připravené formy a uhladíme. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme cca 70 minut či dokud není bábovka zcela propečená a vršek hnědý. Po vyndání z trouby necháme vychladnout ve formě asi 10 minut, poté vyklopíme a necháme zcela dojít do pokojové teploty.

in Buchty a bábovky, Česká, Léto, Ovocné dezerty # borůvky, citron

Tvořeno s láskou od 2019 © Lžička Cukru
made by soulmuse