Citronová tvarohová bábovka s borůvkami. Boží letní varianta mé tradiční tvarohové bábovky. Je osvěžují, mírně kyselá a do letních dnů se skvěle hodí.
Na bábovku budete potřebovat:
- 200 g velmi změklého másla
- 150 g krupicového cukru
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- 50 g mléka
- 4 vajíčka
- šťávu i kůru z jednoho citronu
- 200 polohrubé mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- špetku soli
- 80 g kanadských borůvek
- lžíci hladké mouky
- hrubá mouka na vymazání formy
- moučkový cukr na posypání
Troubu předehřejeme na 180 °C a formu na bábovku o objemu cca 1,8 l vymažeme olejem a hrubou moukou. Ke Krupicového cukru nastrouháme citronovou kůru a řádně ho promneme mezi prsty. Přidáme ho ke změklému máslu a vyšleháme je společně do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Přidáme tvaroh, mléko, citronovou šťávu a žloutky a zamícháme do hladké směsi. Ve druhé míse smícháme mouku s kypřícím práškem a špetkou soli, tuto směs přidáme do těsta a pořádně promícháme.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, poté ho opatrně pouhým podebíráním stěrkou zapracujeme do tvarohového těsta. Snažíme se, abychom neporušili vzduchové bublinky, takže s těstem pracujeme rychle a opatrně. Kanadské borůvky promícháme se lžící hladké mouky a opatrně je zapracujeme do těsta.
Hotové těsto přelijeme do připravené formy a uhladíme. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme cca 70 minut či dokud není bábovka zcela propečená a vršek hnědý. Po vyndání z trouby necháme vychladnout ve formě asi 10 minut, poté vyklopíme a necháme zcela dojít do pokojové teploty.