Slibovala jsem vám recept na trhanec a je konečně tu!😁❤️ Vy víte, jak to mám se psaním receptů🙈 no nebudu to okecávat a jdu hned na to! Můžete ho buď nakrájet nebo natrhat, to už záleží na vás, já k němu dala zkaramelizovaná jablka a byla to bomba👌🏻❤️ Tradiční trhanec se dělá nejprve na pánvi a pak v troubě, já bohužel ale pánev, co by mohla přijít do trouby, nemám, tak jsem prostě použila pokličku😁
Na 2 porce:
Na trhanec:
- 🌸20g rozinek
- 🌸10g rumu
- 🌸2 vajíčka
- 🌸2 lžíce krupicového cukru
- 🌸100g mléka
- 🌸80g hladké mouky
- 🌸30 g másla
- Na jablka:
- 🍎3 jablka
- 🍎2 lžíce krupicového cukru
- 🍎lžička skořice
- 🍎kapka rumu
- 🍎lžíce másla
Nejprve si rozinky namočíme do rumu a necháme odstát alespoň 30 minut, mezi tím si připravíme jablka. Ta oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na měsíčky, spolu s máslem, skořicí, cukrem a kapkou rumu je necháme v kastrůlku na mírném ohni zkaramelizovat, měla by být lehce měkká, poté začneme s přípravou těsta. Žloutky oddělíme od bílků, přidáme k nim dvě lžíce cukru a mléko vyšleháme do světlejší pěny. Poté přišleháme mouku a špetku soli. Ve vedlejší míse vyšleháme bílky dotuha, která pak opatrně pouhým podebíráním zapracujeme do těsta. Nyní bychom měli mít hladké a jemné těsto. Rozpálíme panem s máslem. To necháme lehce napěnit, poté do pánve nalijeme veškeré těsto. Minutu ho necháme opékat, poté ho zasypeme rozinkami a pár kapkami rumu. Smažíme 3 minuty, poté přiklopíme pokličkou a smažíme další 3 minuty. Po třech minutách tento velký lívanec obrátíme, vůbec nevadí, když se nám potrhá, a smažíme i z druhé strany další 3 minuty dozlatova. Poté přesuneme na talíř, nakrájíme či natrháme, rozdělíme na dva talíře, poklademe jablky a můžeme podávat. Pokud chceme, ještě pocukrujeme moučkovým cukrem. Dobrou chuť!😘