Jednoduché a autentické churros. Churros jsou křupuvé, navíc s čokoládovou omáčkou chutnají naprosto božsky.
Na 4 porce budete potřebovat:
Na těsto:
- 260 g vody
- 80 g másla
- špetku soli
- lžičku krupicového cukru
- 150 g hladké mouky
- 2 vajíčka
Na čokoládovou omáčku:
- 100 g hořké čokolády
- 130 g 33% smetany ke šlehání
Na obalení:
- 2 lžíce krupicového cukru
- lžičku mleté skořice
Vodu se špetkou soli, cukrem a máslem přiveďte v menším kastrůlku k varu. Jakmile směs již vře, přisypte najednou veškerou mouku a míchejte, dokud se nevytvoří hladké, kompaktní a tuhé těsto, které drží v jedné kouli, a samo se odlepuje od stěn, trvá to cca 3 minuty. V tuto chvíli odstavte z plotny, přesuňte do mísy na šlehání a nechte cca 5 minut vychladnout.
Pomocí ručního šlehače šlehejte samotné těsto cca minutu, následně přidejte vajíčko a šlehejte, dokud se směs nespojí. Přidejte druhé a opět zašlehejte do hladké směsi. Výsledné těsto má mít takovou konzistenci, aby drželo tvar, ale zároveň nesmí být tak husté, aby nešlo stříkat zdobicím sáčkem.
Hotové těsto přesuňte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou. V malém kastrůlku rozpalte dostatečné množství oleje, alespoň 600 ml, na teplotu 180 C° a pomocí pytlíku přímo do oleje vytlačte jednotlivé churros, konec těsta oddělte nůžkami. Smažte několik kusů najednou dozlatova, trvá to cca 3 až 4 minuty dle velikosti.
Osmažené kusy nechte okapat na papírové utěrce, která zachytí přebytečný olej, následně obalte v cukru smíchaném se skořicí.
Nakonec připravte omáčku. Čokoládu nakrájejte na malé kousky a nasypte do misky. Smetanu přiveďte k varu, jakmile se na ní objeví první bublinky, stáhněte z plotny a ihned ji přelijte přes čokoládu. Nechte odstát asi minutu, čokoláda se vlivem horké smetany rozpustí. Směs rozmíchejte do hladké čokoládové omáčky. Pokud je až příliš řídká, nechte ji pár minut vychladnout.