• O mně
  • Spolupracuj se mnou
  • Kuchařka Na všední DEN
  • kontakt
  • portfolio
  • blog & recepty
    • Sladké
      • Čokoládové dezerty
      • Cupcaky a Muffiny
      • Dorty a koláče
      • Ovocné dezerty
      • Sušenky a drobné dezerty
      • Snídaně
      • Ořechy a karamel
      • Buchty a bábovky
      • Zákusky
      • Ostatní dezerty
    • Podle ročního období
      • Jaro
      • Velikonoce
      • Léto
      • Podzim
      • Zima
      • Vánoce
    • Základní recepty
  • Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Lžička Cukru Blog

Lžička Cukru Blog

Foodblog plný skvělých receptů

  • Slané
  • Sladké
    • Buchty a bábovky
    • Čokoládové dezerty
    • Ovocné dezerty
    • Cupcaky a Muffiny
    • Ořechy a karamel
    • Dorty a koláče
    • Snídaně
    • Sušenky a drobné dezerty
    • Zákusky
    • Ostatní dezerty
  • Kuchařka NA všední DEN
  • Vánoční kuchařka
  • Podle ročního období
    • Jaro
    • Léto
    • Podzim
    • Zima
    • Velikonoce
    • Vánoce
  • Další
    • Podmínky ochrany osobních údajů
    • kontakt

Buchtičky s vanilkovým krémem

11 dubna, 2023

Buchtičky s vanilkovým krémem, šodó či dukátové buchtičky, říkejte si jim jak chcete, jsou zkrátka skvělé!

  • 480 g mouky
  • 200 g vlažného mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 80 g krupicového cukru 
  • vajíčko + žloutek navíc
  • kůru z citronu 
  • půl lžičky mleté vanilky
  • lžičku vanilkového extraktu
  • špetku soli
  • 110 g změklého másla

Na potírání:

  • cca 40 g másla
  • 2 lžíce rumu
  • lžíci medu
  • lžičku citronové šťávy

Na krém:

  • 100 g smetany
  • 450 mléka
  • 5 žloutků
  • 50 g krupicového cukru
  • půl lžičky mleté vanilky, lusk, či pastu
  • lžičku vanilkového extraktu
  • 2 lžíce rumu

Nejprve si odvážíme veškeré suroviny. V misce smícháme droždí, polovinu vlažného mléka, lžíci mouky a cukru. Vše promícháme a necháme 15 minut vzejít kvásek. Ve velké míse či míse od robota smícháme mouku, cukr, zbytek mléka, vajíčko i žloutek, citronovou kůru, vanilku a sůl, nakonec přidáme nabublaný kvásek, promícháme a necháme 5 minut stát. 

V robotu či ručně začneme těsto zpracovávat a postupně přidáváme na kostky pokrájené změklé máslo.  Na nejnižší otáčky hněteme alespoň 10 minut v robotu, pokud ho nemáme, hněteme těsto ručně ještě déle. Správně uhnětené těsto poznáme tak, že se již nelepí na mísu ani na hák, je krásně pružné a lesklé. Pokud je stále velmi lepivé, přidáme trochu mouky.

Z těsta uděláme kouli, zakryjeme mísu utěrkou a necháme na teplém místě kynout alespoň 60 minut. Po hodině by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem, být krásně nafouklé a plné bublin, pokud ještě není dost nakynuté, necháme ho odpočívat dalších 20 minut.

Nakynuté těsto na válu párkrát prohněteme, aby se opět zmenšilo. Pekáček o rozměru cca 35×25 cm vymažeme máslem. Těsto zvážíme a rozdělíme na kousky o váze cca 25-30 g. Z každého kousku vytvoříme pravidelnou kuličku, namočíme ji do rozpuštěného másla a vložíme do pekáčku. Takto pokračujeme, dokud pekáček zcela nezaplníme těstem. Jednotlivé dílky skládáme pravidelně do řad a těsně k sobě. Do másla je namáčíme, aby se nám k sobě nepřilepily.

Hotový pekáč necháme pod utěrkou nakynout 25 minut, poté vložíme do předehřáté trouby na 175 C° na 25-30 minut či do doby, dokud nebudou buchtičky zcela zlatavo hnědé. Rum společně s medem a citronovou šťávou lehce zahřejeme a buchtičky ihned po vyndání potřeme bohatou vrstvou. 

Hotové necháme lehce vychladnout ve formě. Během pečení připravíme vanilkový krém. V malém hrnci smícháme smetanu, 200 g mléka, cukr a vanilku a pomalu zahříváme. Ve vedlejší misce smícháme žloutky a zbylé mléko a lehce metličkou prošleháme. Jakmile se na směsi mléka objeví první bublinky, okamžitě stáhneme z plotny a za stálého míchání vlijeme ke žloutkům smíchaným s mlékem. Přes sítko přelijeme zpět do hrnce, snížíme teplotu na minimum a za stálého míchání metličkou zahříváme, dokud omáčka nezhoustne, trvá to cca 5-8 minut. Nakonec přidáme rum a jen lehce zahřejeme.

Buchtičky rozdělíme na jednotlivé porce a zalijeme krémem, můžeme přidat i čerstvé maliny či jahody. 

in Buchty a bábovky, Česká, Ovocné dezerty

Tvořeno s láskou od 2019 © Lžička Cukru
made by soulmuse