Buchtičky s vanilkovým krémem, šodó či dukátové buchtičky, říkejte si jim jak chcete, jsou zkrátka skvělé!
- 480 g mouky
- 200 g vlažného mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 80 g krupicového cukru
- vajíčko + žloutek navíc
- kůru z citronu
- půl lžičky mleté vanilky
- lžičku vanilkového extraktu
- špetku soli
- 110 g změklého másla
Na potírání:
- cca 40 g másla
- 2 lžíce rumu
- lžíci medu
- lžičku citronové šťávy
Na krém:
- 100 g smetany
- 450 mléka
- 5 žloutků
- 50 g krupicového cukru
- půl lžičky mleté vanilky, lusk, či pastu
- lžičku vanilkového extraktu
- 2 lžíce rumu
Nejprve si odvážíme veškeré suroviny. V misce smícháme droždí, polovinu vlažného mléka, lžíci mouky a cukru. Vše promícháme a necháme 15 minut vzejít kvásek. Ve velké míse či míse od robota smícháme mouku, cukr, zbytek mléka, vajíčko i žloutek, citronovou kůru, vanilku a sůl, nakonec přidáme nabublaný kvásek, promícháme a necháme 5 minut stát.
V robotu či ručně začneme těsto zpracovávat a postupně přidáváme na kostky pokrájené změklé máslo. Na nejnižší otáčky hněteme alespoň 10 minut v robotu, pokud ho nemáme, hněteme těsto ručně ještě déle. Správně uhnětené těsto poznáme tak, že se již nelepí na mísu ani na hák, je krásně pružné a lesklé. Pokud je stále velmi lepivé, přidáme trochu mouky.
Z těsta uděláme kouli, zakryjeme mísu utěrkou a necháme na teplém místě kynout alespoň 60 minut. Po hodině by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem, být krásně nafouklé a plné bublin, pokud ještě není dost nakynuté, necháme ho odpočívat dalších 20 minut.
Nakynuté těsto na válu párkrát prohněteme, aby se opět zmenšilo. Pekáček o rozměru cca 35×25 cm vymažeme máslem. Těsto zvážíme a rozdělíme na kousky o váze cca 25-30 g. Z každého kousku vytvoříme pravidelnou kuličku, namočíme ji do rozpuštěného másla a vložíme do pekáčku. Takto pokračujeme, dokud pekáček zcela nezaplníme těstem. Jednotlivé dílky skládáme pravidelně do řad a těsně k sobě. Do másla je namáčíme, aby se nám k sobě nepřilepily.
Hotový pekáč necháme pod utěrkou nakynout 25 minut, poté vložíme do předehřáté trouby na 175 C° na 25-30 minut či do doby, dokud nebudou buchtičky zcela zlatavo hnědé. Rum společně s medem a citronovou šťávou lehce zahřejeme a buchtičky ihned po vyndání potřeme bohatou vrstvou.
Hotové necháme lehce vychladnout ve formě. Během pečení připravíme vanilkový krém. V malém hrnci smícháme smetanu, 200 g mléka, cukr a vanilku a pomalu zahříváme. Ve vedlejší misce smícháme žloutky a zbylé mléko a lehce metličkou prošleháme. Jakmile se na směsi mléka objeví první bublinky, okamžitě stáhneme z plotny a za stálého míchání vlijeme ke žloutkům smíchaným s mlékem. Přes sítko přelijeme zpět do hrnce, snížíme teplotu na minimum a za stálého míchání metličkou zahříváme, dokud omáčka nezhoustne, trvá to cca 5-8 minut. Nakonec přidáme rum a jen lehce zahřejeme.
Buchtičky rozdělíme na jednotlivé porce a zalijeme krémem, můžeme přidat i čerstvé maliny či jahody.