PAŘÍŽSKÝ DORT

Dejte zvonit! Konečně jsem se přemluvila a sepsala recept na pařížský dort jako z cukrárny! Obsahuje tedy opravdu hodně čokolády a hoodně smetany, ale jednou za čas to nevadí! Musím říct, že byl výborný, ale po tom, co jsem ho skoro půlku snědla, už nechci čokoládu zase nějakou dobu vidět 😀

Na formu 20 cm budete potřebovat:

Na korpus:

  • 2 vajíčka
  • 80 g krupicového cukru
  • 20 g kakaa
  • lžíce oleje
  • 60 g hladké mouky
  • lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Na krém:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 200 g hořké čokoláda
  • 45 ml smetany ke šlehání
  • 45 g moučkového cukru

Na polevu:

  • 140 g hořké čokolády
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • lžíce másla

+ 100 ml vyšlehané šlehačky na ozdobu

+ kakao na posypání

Nejprve začneme s krémem. Čokoládu si pokrájíme na větší kousky a společně s 500 ml smetany pomalu zahříváme. Mícháme, dokud se čokoláda ve smetaně zcela nerozpustí, poté odstavíme z plotny a necháme lehce vychladnout. Poté přelijeme do mísy na šlehání a necháme v lednici ztuhnout aspoň 2 hodiny.

Mezi tím si připravíme korpus. Formu vymažeme máslem a troubu předehřejeme na 180. Z bílků vyšleháme polotuhý sníh, poté zašleháme cukr a šleháme do tuhého a lesklého sněhu. Zašleháme žloutky a šleháme dále, dokud se nevytvoří nadýchaná pěna, poté přidáme olej a nakonec už jen zlehka vařečkou vmícháme mouku smíchanou s kakaem, kypřícím práškem a špetkou soli.

Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme cca 30 minut, ještě těsto vyzkoušíme raději špejlí.

Vychladlý korpus vyjmeme z formy a pokud se nám nafoukl do kulata, seřízneme ho do rovna. Seříznutou část korpusu nevyhazujte, nechte si trochu krému stranou a máte parádní dezerty do skleničky!

Mezi tím si připravíme polevu – ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, poté odstavíme z plotny, přimícháme smetanu, lžíci másla a vymícháme hladkou polevu, necháme ji vychladnout.

Když je krém zcela ledový, vyšleháme ho se zbylou smetanou a s moučkovým cukrem do tuha. Měl by být krásně nadýchaný. Pokud vám vyšlehat nejde, nechte ho ještě chladit – šlehačka musí být opravdu ledová, aby šla vyšlehat.

Teď máme dvě možnosti, jak krém nanést na korpus. Buď si můžeme pomoci dortovou formou – korpus do ní opět zavřeme a uhladíme krém do hladka rovnou ve formě či krém naneseme a uhladíme bez formy pouze pomocí stěrky – záleží na vás, co vám více vyhovuje 🙂

Pokud jste si pomáhali formou, korpus opět vyndáme a přesuneme na mřížku. Pod mřížku dáme plech, aby na něj mohla ztéct zbylá poleva. Vychladlou a hustou polevou polijeme celý dort a opatrně zahladíme i strany.

Dort přesuneme do lednice a necháme hodinu vychladit. Já ho po ztuhnutí poprášila ještě trochou kakaa. Po obvodu ozdobíme šlehačkou a můžeme podávat. 🙂

Dobrou chuť!