Dejte zvonit! Konečně jsem se přemluvila a sepsala recept na pařížský dort jako z cukrárny! Obsahuje tedy opravdu hodně čokolády a hoodně smetany, ale jednou za čas to nevadí! Musím říct, že byl výborný, ale po tom, co jsem ho skoro půlku snědla, už nechci čokoládu zase nějakou dobu vidět 😀
Tento jednoduchý pařížský dort je opravdu výborný!
Na formu o průměru 26 cm budete potřebovat:
Na těsto:
- 4 vajíčka
- 4 lžíce třtinového cukru
- 6 lžic hladké mouky
- 3 lžíce řepkového oleje
- 25 g kakaa
- špetku soli
- 2 silná espressa
Na náplň:
- 300 g hořké čokolády
- 400 g smetany ke šlehání
+ ovoce na ozdobu
Začneme s přípravou korpusu. Troubu předehřejeme na 180 a formu o průměru okolo 25 cm lehce vymažeme olejem. Celá vajíčka společně s cukrem v robotu či ručním šlehačem vyšleháme do hladké, světlé a nadýchané pěny, trvá to cca 7 minut. Vajíčka musí být opravdu dokonale vyšlehaná a tvořit lehké špičky, jinak korpus nebude nadýchaný. Jakmile je směs vyšlehaná, snížíme rychlost na minimum a jen rychle zašleháme olej. Ve vedlejší misce si smícháme kakao, mouku a sůl.
Tuto směs opatrně stěrkou pouhým podebíráním zapracujeme do našlehaných vajec. Snažíme se pracovat opatrně, abychom neporušili vzduchové bublinky. Těsto zbytečně nemícháme navíc a pracujeme opravdu jen stěrkou, nikoliv metličkou a těsto pouze lehce podebíráme.
Takto připravené těsto přelijeme do připravené formy a dáme péct do vyhřáté trouby na cca 20-25 minut. Korpus by měl být po upečení stále krásně měkký a zcela zarovnaný. Ihned po upečení ho mašlovačkou potřeme silným espressem, takže korpus nasákne vlhkost a nebude vůbec suchý. Necháme vychladnout, poté vyndáme z formy.
Mezi tím, co korpus chladne, rozpustíme si čokoládu ve vodní lázni a necháme ji zcela vychladnout. Je opravdu důležité, nechat čokoládu kompletně vychladnout, jinak poté udělá ve smetaně hrudky.
Když je čokoláda naprosto vychladlá, vyšleháme studenou smetanu do husté šlehačky. Tu poté opatrně po částech stěrkou zapracujeme do rozpuštěné čokolády tak, abychom neporušili její nadýchanou strukturu.
Tento poměrně hustý a našlehaný pěnový krém přendáme do cukrářského sáčku se zdobící špičkou a ozdobíme studený korpus. Vložíme do lednice hodinu vychladit, nakonec poklademe ovocem a podáváme.
