• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Kuchařka
  • portfolio
  • blog & recepty
    • Podle druhu
      • Čokoládové dezerty
      • Cupcaky a Muffiny
      • Dorty a koláče
      • Ovocné dezerty
      • Sušenky a drobné dezerty
      • Snídaně
      • Ořechy a karamel
      • Buchty a bábovky
      • Zákusky
      • Ostatní dezerty
    • Podle ročního období
      • Jaro
      • Velikonoce
      • Léto
      • Podzim
      • Zima
      • Vánoce
    • Základní recepty
  • Spolupracuj se mnou
  • o mně
  • kontakt
Lžička Cukru Blog

Lžička Cukru Blog

Foodblog plný sladkých receptů

VÁNOČKA

12 prosince, 2019

Krásnou první adventní neděli☀️ Receptem, který taky neodmyslitelně patří k Vánocům, je vánočka, já tuhle připravila pro @kosik.cz ❤️ přiznám se, že jsem nikdy vánočku moc nemusela, ale tenhle rok se to nějak změnilo a hrozně mi chutná😂 jak to máte vy? A už máte nazdobeno? Já teda ještě ne, ale vrhnu se na to hned dnes večer, až přijedu zase zpátky domů do Prahy❤️🙈

Recept najdete na stránkách Košíku, ale hodilm ho opět i sem

Budete potřebovat:

· 620 g hladké mouky

· 250 ml mléka

· 1 vajíčko

· 35 g čerstvého droždí

· 150 g krupicového cukru

· 130 g másla

· 60 g rozinek

· Špetka soli

· 40 g mandlových plátků

+ jedno vajíčko na potření

Nejprve si odvážíme všechny suroviny. Mléko lehce zahřejeme. V míse si rozdrobíme droždí, poté přidáme lžíci cukru, mouky a polovinu mléka. Vše promícháme a necháme vzejít kvásek, trvá to asi 5 minut. Když je kvásek aktivní, přidáme vajíčko, rozpuštěné máslo, zbytek mléka, mouky a cukru a špetku soli. Ručně či v robotu vypracujeme hladké lepivé těsto a hněteme alespoň 5 minut, dokud se nám veškeré suroviny nepropojí. Nakonec zapracujeme rozinky. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout. Když je těsto nakynuté, rozdělíme ho na 4, 6 či 9 stejných dílů podle toho, jak vánočku budeme plést. Z každého dílku vyválíme váleček a záleží jen na vás, jakým způsobem budete vánočku plést. Když je vánočka upletená, přesuneme ji na plech vyložený pečícím papírem, necháme ji alespoň 20 minut ještě nakynout. Poté si předehřejeme troubu na 180 stupňů, vánočku potřeme prošlehaným vajíčkem, posypeme mandlovými plátky pečeme ji 45 minut či dokud nezezlátne.

in Dorty a koláče, Vánoce

Instagram

Můžete mě sledovat také na Instagramu
2022 © Lžička Cukru
made by soulmuse