• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Kuchařka
  • portfolio
  • blog & recepty
    • Podle druhu
      • Čokoládové dezerty
      • Cupcaky a Muffiny
      • Dorty a koláče
      • Ovocné dezerty
      • Sušenky a drobné dezerty
      • Snídaně
      • Ořechy a karamel
      • Buchty a bábovky
      • Zákusky
      • Ostatní dezerty
    • Podle ročního období
      • Jaro
      • Velikonoce
      • Léto
      • Podzim
      • Zima
      • Vánoce
    • Základní recepty
  • Spolupracuj se mnou
  • o mně
  • kontakt
Lžička Cukru Blog

Lžička Cukru Blog

Foodblog plný sladkých receptů

TRADIČNÍ MAZANEC

22 října, 2019

Ingredience:

  • 400 g Hladké mouky
  • 20 g Droždí
  • 150 ml vlažného mléka
  • 90 g Másla
  • 80 g Krupicového cukru
  • 50 g rozinek
  • 1 Vanilkový cukr
  • 40 g Mandlových plátků
  • 3 žloutky + 1 celé vajíčko

Postup: 

Nejprve si odvážíme všechny suroviny. Ve velké míse smícháme droždí, polovinu vlažného mléka, hrst mouky a cukru. Vše promícháme a necháme tak 15 minut vzejít kvásek. Když je kvásek aktivní, přidáme zbytek mouky, cukru a mléka, rozehřáté máslo, žloutky a vanilkový cukr. Vypracujeme tuhé a hladké těsto – pokud se Vám stále lepí na ruce, přidejte ještě trochu mouky. Těsto hněteme alespoň 5 minut, poté přidáme polovinu mandlí a všechny rozinky a opět pořádně zapracujeme. Z těsta uděláme kouli, zakryjeme mísu utěrkou a necháme na teplém místě kynout 60 minut. Když nám těsto znásobí svůj objem, vyklopíme ho na pomoučněný vál, a ještě ho párkrát prohněteme. Poté z těsta uděláme hezky pravidelný bochánek a položíme ho na plech vyložený pečícím papírem. Necháme kynout alespoň 60 minut. Když nám mazanec hezky nakynul, předehřejeme si troubu na 160 stupňů, potřeme ho ještě prošlehaný vajíčkem a posypeme zbylými mandlemi. Pečeme zhruba 45 minut, dokud nám hezky nezezlátne na povrchu. Ještě ho můžeme raději zkusit špejlí, ta by měla být po vytažení zcela suchá.

in Česká, Jaro, Velikonoce

Instagram

Můžete mě sledovat také na Instagramu
2022 © Lžička Cukru
made by soulmuse