
Pastel de nata jsem objevila úplnou náhodou při brouzdání po Pinterestu a musela jsem je hned zkusit🙈 a měly takový úspěch, že jsem je dělala hned dva víkendy po sobě😂 poprvé jsem je dělala z domácího listového těsta, ale podruhé už to byla rychlovka z kupovaného od @sklizeno , chutná však uplně jako domácí😉 takže kdo je nezná, tak doporučuji😍 přeji krásný prodloužený víkend💛
Suroviny na 16 kousků:.
• 500g listového těsto
• 20g hladké mouky
• 3 žloutky + jedno vajíčko
• vanilkové aroma (já používám marksandspencerczechrepublic)
• cukr dle chuti (já dávám tak 120g)
• 250ml mléka (nejlepší je plnotučné)
• kůra z jednoho citronu
• mletá skořice k podávání
Postup:
Z listového těsta si uděláme váleček a nožem ho rozdělíme na 12 kousků. Jednotlivé kousky poté rozdělíme do formy na muffiny, vytvarujeme z nich košíčky a dáme prozatím do lednice. Nyní si připravíme náplň. V misce si smícháme mouku s cukrem, ve druhé misce krátce prošleháme vajíčka. Mléko společně s citronovou kůrou a vanilkovým aroma či pastou dáme do menšího hrnce a pomalu zahříváme. Jakmile se začne vařit, odstraníme ho z plotny, odstraníme kůru a zhruba půlku horkého mléka přidáme k mouce a cukru. Mícháme, dokud se vše nespojí, potom přilijeme zbylé mléko. Za stálého míchání přidáme žloutky a vajíčko, dokud nevznikne hladká směs. Raději ji ještě přecedíme přes jemné sítko, které zachytí zbytky vajec či kůry, a necháme vychladnout. Když je náplň vychladlé, předehřejeme troubu na 250 a do košíčků rovnoměrně nalijeme náplň. Pečeme v předehřáté troubě 10-12 minut, dokud nejsou na povrchu zkramelizované. Hotové necháme chvilku vychladnout ve formě a poté přesuneme na chladící mřížku a posypeme skořicí, ta opravdu dělá velký rozdíl. Dobrou chuť!