Tradiční kynutou bublaninu jsem chtěla nafotit už dlouuuuho! A konečně jsem se k tomu dostala, hurá! 😀 Bublanina, ať kynutá či nekynutá, je ten dezert, který prostě volá léto! Je to super způsob, jak využít všechno možné ovoce, pokud ale zatím ovoce nemáte, můžete použít zmražené tak, jako já. Jen je důležité používat ovoce přímo vytažené z mrazáku a nenechávat ho povolit, jinak by se bublanina rozmočila.
Tento recept vzniknul opět ve spolupráci s eshopem 4cook.cz, kde můžete najít tyhle barevné a krásné keramické formy od značky Emile Henry. Jsou opravdu kvalitní a můžu je doporučit všema deseti. Mají tam jak takovéhle hranaté, tak podlouhlé, klasické koláčové či uplně malé různých barev, tak tam mrkněte!
Na pekáček 24×34 budete potřebovat:
- 170 ml mléka
- Sáček sušeného droždí
- 70 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 100 g třtinového cukru
- 220 g hladké mouky
- 10 g škrobu
- 1 vajíčko + jeden žloutek
Nahoru:
- 250 g mražených malin
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce hrubé mouky
- 3 lžíce moučkového cukru
Nejprve si připravíme kvásek. Mléko lehce zahřejeme, do misky nasypeme sušené droždí, lžíci mouky a lžíci cukru, poté přilijeme polovinu mléka a promícháme. Kvásek necháme na teplém místě vzejít 10 minut, měl by být pak hezky nabublaný. Poté v míse či v robotu smícháme mouku se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem, škrobem a špetkou soli. Přidáme zbytek mléka, rozpuštěné máslo, vajíčko i žloutek. Nakonec přidáme vzejitý kvásek. V robotu či ručně v míse vymícháme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít 30 minut. Těsto by za tuto dobu mělo vykynout alespoň tak o 50 %. Když je těsto nakynuté, pekáček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto do něj přelijeme, uhladíme a necháme opět na teplém místě zakryté utěrkou kynout 1 hodinu. Mezi tím si připravíme drobenku. Máslo rozpustíme, přidáme mouku a cukru a mícháme, až nám vznikne husté a drobivé těsto, které moc nedrží u sebe. Po jedné hodině předehřejeme troubu na 180. Maliny (či jakékoliv jiné ovoce, může být i čerstvé) vyndáme přímo z mrazáku a rovnoměrně je poklademe na koláč, zasypeme drobenkou a dáme péct na 30 minut. Poté necháme vychladnout a můžeme podávat.