Italské rizoto neboli Risotto Parmigiano je další ukázka toho, jak geniální italská kuchyně prostě je 😍 a přitom je to rychlovka a navíc z celkem běžných surovin, které máme neustále doma😉je výborné samo o sobě nebo ho můžete doplnit čímkoliv, co máte rádi! Výborné je se žampiony, s krevetama nebo s jakýmkoliv masem! 💛 jediná jeho nevýhoda je to, že se nedá jíst ohřívané, změní totiž uplně svou chuť i konzistenci😢 to ale vyřešil Jamie Oliver ve svoji nový kuchařce, na kterou již brzo bude recenze a zrovna na tenhle receptík si brousim zuby!😂
Suroviny na dvě porce: .
• menší cibule nebo dvě šalotky
• 4 lžíce parmazánu
• 100g másla
• vývar dle potřeby či bio bujon
• sklenice bílého vína (někdy postačí jen voda)
• 160g kulatozrné rýže
• sůl a pepř
Na žampiony:
• 3 stroužky česneku
• 250g žampiony
• hrst hladkolisté petrželky
• máslo
Postup:
Na másle si zpěním cibulku, pak přisypu rýži a smíchám ji s cibulkou a máslem, aby byla směsí obalená 😊 Pokud vařím s vínem, přidám ho k rýži a počkám, až se vyvaří alkohol. Pokud ho zrovna nemám, přidám rovnou vývar 😉 Mírně dusíme asi dvacet minut a podléváme vývarem dle potřeby. Když je rýže akorát tak měkká (ale ne rozvařená), přidáme parmazán, sůl a pořádně promícháme, nakonec přidáme lžíci másla na zjemnění 😍
Žampiony i česnek nakrájím, česnek na másle osmahnu, pak přidám žampiony 😊 vše nandám na talíř, posypu petrželkou a čerstvě namletým pepřem 😍