VELIKONOČNÍ ČOKOLÁDOVÝ DORT

Dneska to mám opět další recept ve spolupráci s Orionem, a to tento extra čokoládový velikonoční dort! 😊 Já využiju každou příležitost pro upečení nějakého dortu, tak proč ho neupéct i na Velikonoce? Beránek i mazanec bude ale taky, to je jasný!

Dlouho jsem hledala recept na ten nejlepší čoko dort a konečně jsem ho našla! Osobně nemám vůbec ráda máslové krémy, proto jsem udělala tuto vyšlehanou ganache alá pařížskou šlehačku, která chutná výborně a do dortů se skvěle hodí. Do čoko dortu je bezpochyby potřeba hora kakaa, já můžu všema deseti doporučit toto tradiční holandské Orion kakao, díky kterému vykouzlíte intenzivní tmavou barvu i chuť a dezerty budou díky němu krásně vláčné 😊

A mám pro vás dokonce jedno překvapení! S Orionem jsem se dohodli, že uděláme livestream, a tento dort si společně live upečeme! Co vy na to? Těšíte se? Já moc!

Na dort o průměru 16 cm budete potřebovat:

▪ 300 g hladké mouky
▪ 100 g kakaa
▪ 140 g oleje
▪ 4 vajíčka
▪ 250 ml mléka
▪ 400 g vroucí vody
▪ 140 g krupicového cukru
▪ dvě lžičky prášku do pečiva
▪ lžička sody
▪ velká špetka soli

Na krém:

• 850 g smetany ke šlehání
• 320 g hořké čokolády
• Tři lžíce kakaa
• Lžíce moučkového cukru

Začneme s přípravou krému. Smetanu společně s nasekanou čokoládou vložíme do hrnce a pomalu zahříváme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a nám nevznikne hladká omáčka. V tuto chvíli odstavíme z plotny, přelijeme do mísy na šlehání a dáme ztuhnout do lednice alespoň na 3 hodiny. Nyní se vrhneme na korpusy. Předehřejeme troubu na 180 a tři dortové formy o průměru 16 cm si
vymažeme máslem či vyložíme pečícím papírem. V míse smícháme veškeré sypké suroviny – tedy mouku, kakao, cukr, kypřící prášek, sodu. Poté přidáme olej, mléko a vajíčka, a mícháme, dokud nemáme husté a hladké těsto. Za stálého míchání přidáme vroucí vodu a opět promícháme, dáváme ale pozor, abychom se neopařili! Nyní bychom měli mít hladké a řídké těsto. Takto připravenou směs si nalijeme do připravených forem, já jednotlivé formy raději ještě zvážím, abych měla jistotu, že výsledné korpusy budou opravdu stejné. Vložíme je do trouby a pečeme 25 až 35 minut – já je pekla 30, vždy zkusíme ještě špejlí, zda je těsto zcela upečené. Poté korpusy vyndáme z trouby, necháme lehce vychladnout ve formě, poté je přesuneme na chladící mřížku a počkáme, až zcela vychladnou. Můžete je klidně péct i den předem.

Když je krém již zcela ledový a korpusy vychladnuté, můžeme se vrhnout na kompletaci dortu. Krém ručním šlehačem či v robotu vyšleháme dotuha, mělo by to trvat pár minut, poté přidáme cukr a kakao a opět zašleháme. Krém by měl být hezky tuhý. Nyní se vrhneme na kompletaci dortu. Jednotlivá patra promažeme připraveným krémem, poté potřeme i strany a buď zahladíme stěrkou či necháme lehce „neupravené“ to už záleží na tom, co se nám líbí 😊 Nakonec ozdobíme
čokoládovými vajíčky, květinami či čímkoliv, co máme po ruce a máme hotovo!