VANILKOVÁ ZMRZLINA

Víte, co je lepší než samotné brownies? Brownies se zmrzlinou! A když je ta zmrzka domácí, tak to je teprve dobrota😍sice už je léto nenávratně pryč, ale kombinaci teplého dezertu se zmrzlinou prostě miluju💛 máte rádi toto duo?😉 nebo můžete zkusit zmrzlinové sendviče, ty jsou taky supr!

Suroviny:

• 0,5 l mléka

• 0,5 l smetany ke šlehání – čím více procent, tím líp!

• 8 žloutků

• lžička vanilkového extraktu

• vanilkový lusk či lžíce vanilkové pasty

• 160 g cukru krupice

• 2 lžíce Amaretta

Postup:

Do rendlíku vlejeme smatanu, mléko a vyškrábaný vanilkový lusk (lusk i semínka) či pastu a pomalu zahříváme. Přivedeme k varu, poté odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Pokud vaříme s luskem, nyní ho vyndáme. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé směsy. A pomalu vmícháme do smetany s mlékem a přidáme Amaretto. Celou směs ještě přecedíme přes sítko, které zachytí zbytky žloutků či lusku. Dáme zpět na plotnu a pomalu zahříváme na co nejmenším plameni asi 15 minut, dokud směs nezhoustne. Poté vlijeme do formy – já používám formu na chlebíček, můžete ale použít obyčejnou mísu. Přetáhneme potravinářskou fólií a necháme na lince vychladnout alespoň 30 minut. Poté přesuneme do ledničky na 2 hodiny. Po dvou hodinách přesuneme do mrazáku. Nyní je nutné zmrzlinu vždy jednou za čas prošlehat. Doporučuji tak jednou za 3 až 4 hodiny, aby se ve zmrzlině neutvořily krystalky. Prošlehám ji celkem 3, než zcela zmrzne. A je hotovo!💛