MRKVOVÁ BÁBOVKA

Jak jsem již psala na Instagramu několikrát, chtěla bych zkoušet více jednoduchých a méně finančně i časově náročných receptů a mezi ně bábovka určitě patří! Mrkvová bábovka je prostě klasika, ale často je v jednoduchosti krása, nemyslíte? 🙂 Polila jsem ji navíc cukrovou polevou, ale klidně ji můžete nechat i jen holou, to už záleží na Vás. Nezapomeňte ale, že je to recept do malé bábovkové formy, pokud máte velkou, budete muset zdvojnásobit množství všech surovin 0,5 – 1x 🙂

Suroviny na malou bábovku:

  • 150 g hladké mouky
  • 130 g třtinového cukru
  • 2 vajíčka
  • lžička jedlé sody
  • 100 g slunečnicového oleje
  • 100 ml mléka
  • lžička skořice
  • 150 g nahrubo nastrouhané mrkve
  • špetka soli
  • 60 g vlašských ořechů

Na polevu:

  • 20 g moučkového cukru
  • Lžička vody
  • Lžička citronové šťávy

Postup:

Nejprve si předehřejeme troubu na 180. Formu si pečlivě vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. V míse smícháme mouku, sodu, sůl a skořici. V jiné míse smícháme olej a cukr, poté přidáme mléko a vajíčka a lehce prošleháme. Nyní pomalu po částech přidáváme suché ingredience, dokud nám nevznikne hladké těsto. Pokud je směs moc hustá, můžeme přilít ještě trochu mléka. Nakonec pomeleme či rozmixujeme vlašské oříšky a přidáme je společně s nastrouhanou mrkví do těsta. To poté rovnoměrně nalijeme do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě 35 až 45 minut. Bábovku necháme chvilku vychladnout ve formě, poté ji vyklopíme přesuneme na mřížku. Když jsou zcela vychladlé, vrhneme se na přípravu polevy. Všechny suroviny pouze smícháme, měli bychom mít hustou bílou polevu. Pokud je pořád moc tekutá, přisypeme ještě trochu cukru. Bábovku polijeme a můžeme podávat.

Dobrou chuť!