KYNUTÉ KOBLIHY

Tak když je dneska přidávají všichni, tak já taky!😁 Je Tučný čtvrtek, takže koblížky jsou jasná volba😍 tyhle jsem dělala pro @kosik.cz ❤️ jsou z podmáslí a krásně měkoučké, tak vyzkoušejte a uvidíte! Naplnila jsem je klasikou marmeládou, používám buď domácí a nebo @lepsinezdzem, protože jsou krásně husté a bez přidaného cukru😍 kdo taky dneska dělal?

Na 15 koblížků budete potřebovat:
🍩150 ml podmáslí
🍩90 ml vody
🍩55 g másla
🍩1 vajíčko
🍩520 g hladké mouky
🍩60 g krupicového cukru
🍩Špetka soli
🍩10 g čerstvého droždí
🍩150 g marmelády

+ cca 200 ml oleje na smažení

+ cukr na obalení

Nejprve si odměříme všechny suroviny a začneme s přípravou kvásku. Podmáslí společně s vodou si ohřejeme, aby byla směs vlažná, přidáme droždí, lžíci cukru a lžíci mouky a řádně promícháme. Kvásek necháme vzejít na teplém místě asi 10 minut. Ve vedlejší míse si smícháme zbylou mouku, cukr a sůl. Uprostřed uděláme důlek, vlijeme rozpuštěné máslo, vajíčko i kvásek. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto, pokud se stále lepí, můžeme přidat ještě trochu mouky. Těsto poté přesuneme na pomoučněnou pracovní plochu a ručně či v robotu hněteme dalších 5 minut. Těsto přesuneme zpět do mísy a necháme na teplém místě kynout alespoň hodinu či do té doby, než těsto nezdvojnásobí svůj objem. Když máme těsto nakynuté, přesuneme ho opět na linku či válek a lehce prohněteme, poté ho rozdělíme na 15 přibližně stejných dílků. Připravíme si pečící papír, ten nastříháme na 15 čtverečků o velikosti větší, než budou vytvarované koblížky. Z každého dílku vytvarujeme koblížek a položíme ho na připravený čtvereček. Tento krok děláme proto, aby se nám koblížky nepřilepily k lince a lépe se nám dávaly do rozpáleného oleje. Když máme vytvarované koblížky, necháme je dalších 45 minut vykynout. Když jsou již nakynuté, můžeme rozpálit olej. Ten zahřejeme na teplotu 180 stupňů a můžeme začít smažit. Vždy vezmeme koblížek i s pečícím papírem a opatrně ho z papíru vyklopíme přímo do oleje. Každý koblížek osmažíme 2 minuty z každé strany, poté ho přesuneme na talíř vystlaný ubrousky, abychom z něj odstáli přebytečný olej. Každý koblížek necháme okapat, poté ho obalíme v krupicovém cukru.
Když máme všechny koblížky nasmažené, necháme je vychladnout. Poté v každém koblížku uděláme ze strany vařečkou či nožem díru a pomocí cukrářského sáčku je naplníme marmeládou. Před podávám je můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.