KREMROLE

Kremrole jsou dalším tradičním zákuskem, na který jsem si připravila recept! Možná ti, co už mě sledují fakt dlouho, ví, že už jsem kremrole jednou přidávala a dělala recept, je to asi rok a čtvrt. Recept jsem ale ještě pečlivě prozkoušela a trochu upravila, aby byl opravdu tip ťop! Je jednoduchý, ale fakt výborný, tak je určitě vyzkoušejte! U receptu jsem i nechala původní fotky, abyste viděli, že je možné se zlepšit v čemkoliv, co Vás baví! 🙂

Trubičky jsem kupovala v Tescomě, našla jsem ale i takové malé po babičce, tak jsem zkoušel i ty😊

Suroviny na 10 velkých nebo 15 malých:

  • 200 g hladké mouky
  • 125 g másla + na pomazání trubiček
  • 1 žloutek
  • kapka octu
  • 50 ml smetany ke šlehání nebo mléka
  • 30 g moučkového cukru
  • + 1 vajíčko na potření

Na náplň:

  • 3 bílky
  • 75 g moučkového cukru
  • 60 ml vody
  • 70 g krupicového cukru
  • lžička vanilkové pasty + moučkový cukr na ozdobu

Postup:

Do velké mísy nebo od robota prosejeme mouku, pak přidám na kousky nakrájené máslo a vypracujeme takovou lehkou drobenku. Pak přidáme žloutek, ocet a smetanu ke šlehání či mléko. V robotu vypracujeme vláčné těsto, obalíme potravinářskou fólií a necháme alespoň půl hodiny v lednici. Pak si předehřejeme troubu na 180 °C, plech vyložíme pečícím papírem a trubičky pomažeme máslem.😊 Těsto rozválíme na lince asi na půl centimetru tlustý obdélník a vykrajujeme z něj proužky tak 3 cm široké a alespoň 40 cm dlouhé, pokud děláte kremrole malé, udělejte proužky tenčí a kratší😉 Poté je natočíme na kovové trubičky, a pořádně přitlačím k sobě a zmáčknu je v pěsti, aby se jednotlivé otočky spojily. Poté kremrole potřeme prošlehaným vajíčkem, vyskládáme je na plech a pečeme dozlatova. Trvá to asi 20 minut.

Když kremrole vychladnou, opatrně z nich vyndáme trubičky a mezitím si připravíme krém. Vodu společně s krupicovým cukrem vložíme do kastrůlku a necháme pár minut odstát. Nyní začneme pomalu ohřívat a připravovat cukrový rozvar. Mezi tím co se rozvar ohřívá, začneme pomalu v robotu či ručním šlehačem šlehat bílky společně s moučkovým cukrem, poté pomalu zvyšujeme rychlost. Když rozvar dosáhne teploty 120 stupňů (bude hodně hodně bublat), stáhneme z ohně. Bílky v tuto chvíli šleháme na maximum a tenkým pramínkem (opravdu tenkým a pomalu, jinak se vám ve sněhu udělají cukrové krystalky) opatrně přiléváme cukrový rozvar a šleháme dokud se celý rovnoměrně nezašlehá a nám nevznikne opravdu hustý, tahavý a bílý sníh, který nejde ani sklepnout z metličky. Šleháme, dokud celá směs nevychladne – mísa, ve které šleháte, by měla neměla být teplá. Poté přesuneme do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a plníme kremrole vždy z obou stran, poté jen posypeme cukrem a podáváme!😍😍