KLASICKÝ JABLEČNÝ KOLÁČ

Doufám, že se máte všichni krásně!☀️ K současný situaci se tu nijak nevyjadřuju, myslím, že to není ani potřeba. Všichni víme, jak to teď je a je jen důležitý, abysme to všichni ve zdraví přežili, dodržovali opatření, semkli se a společně to nějak vydrželi💕 věřím, že za chvilku bude zase dobře☀️ A hlavně ten čas můžeme využít nějak pozitivně! Třeba si upíct tenhle klasický jablečný koláč nebo cokoliv jinýho🍏🍎 tak se v komentářích pochlubte, co dobrého jste teď pekli😍 hrozný je, že ve mně se střídají dva stavy, jeden hrozně produktivní, chci využít toho, že mám na vše čas a druhý, kdy jsem extrémně líná a nic se mi nechce😁 máte to tak taky?😭

  • Na jeden koláč o průměru 24 cm:
  • 1 základní koláčové těsto (recept je na blogu)
  • 8 menších jablek
  • 100 g třtinového cukru
  • šťáva z půlky citronu
  • lžíce skořice
  • 30 g hladké mouky
  • + 2 lžíce krupicového cukru


Těsto dle návodu připravíme a přeneseme do koláčové formy. U tohoto kroku se u návodu zastavíme, jelikož u jablečného koláče nepraktikujeme slepé pečení, a to protože děláme navrchu koláče proužky, takže pečeme celý korpus rovnou i s náplní. Zbytky těsta rozválíme na pomoučněné ploše na dlouhý obdélník a pokrájíme ho na jednotlivé proužky, troubu předehřejeme na 180😊 Jablka oloupeme a vykrájíme jádřince. Každé rozkrojíme na 4 měsíčky a ten každý nakrájíme na tenké plátky. Ty poté v míse smícháme s cukrem, skořicí, citronovou šťávou a moukou. Takto připravenou směs přesuneme do koláče a uhladíme. Nyní se vrhneme na zdobení. Můžete zvolit klasickou mřížku, jako vidíte na obrázku, nebo třeba různé vykrájené tvary, já mám ale nejradši klasiku. Jednotlivé proužky mezi sebou propletem a s okraji těsta řádně spojíme❤️ nakonec ještě koláč posypeme 2 lžícemi cukru, aby povrch lehce zkaramelizoval. Pečeme v předehřáté troubě 30 minut, poté překryjeme alobalem, aby se zdobení nepřipálilo a pečeme dalších 20 minut. Po upečení necháme vychladit alespoň 2 hodiny v lednici☀️ Dobrou chuť!