KÁVOVÁ PAVLOVA

Mám tu další recept ve spolupráci s e-shopem 4cook, kde taky můžete sehnat tyto super dózy nejen na kávu, ale taky třeba na čaj nebo na mouku. Tak tam určitě mrkněte, protože ty dózy jsou nejen praktické, ale taky krásně vypadají 🙂

I když kávové dezerty v čele s Tiramisu, na které teda mimochodem chystám určitě také recept, mám moc ráda, musím se přiznat, že mezi milovníky kávy nepatřím a vůbec ji nepiju, je to zvláštní, ale nějak jsem ji pořád nepřišla na chuť. Přítel naopak kafe miluje, takže mě na tento recept kávou zásobil!

Dlouho jsem vymýšlela, jaký dezert s příchutí kávy mám vyzkoušet, až mě napadla právě Pavlova. Je to totiž jeden z mých nejoblíbenějších dezertů, takže ráda zkouším všemožné kombinace chutí a věřte mi, že vás tato kombinace překvapí. Správná Pavlova ale není jen nějaké pusinka. Pokud je správně udělaná, měla by být na povrchu křupavá, ale vevnitř stále vláčná.

Kávou, kterou v receptu používám, je espresso, pokud ale nemáte kávovar, můžete také použít french press nebo při nejhorším turka, jen si dávejte pozor, aby se lógr nedostal do desertu. Při používání musí však káva být zcela studená.

Na jednu velkou Pavlovu budete potřebovat:

  • 5 bílků
  • 220 g krupicového cukru
  • lžíce octu
  • lžíce škrobu
  • 2 lžíce studeného silného espressa
  • špetka kakaa

Na náplň:

  • 100 g smetanového sýra
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 20 g moučkového cukru
  • 3 lžíce studeného silného espressa
  • 4 lžíce višňového džemu

Troubu si předehřejeme na 120 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem. Bílky společně se špetkou soli začneme na nejnižší rychlo šlehat, můžeme na to použít buď kuchyňského robota či klasický ruční šlehač, záleží, co máme k dispozici. Bílky pomalu šleháme, když jsou již téměř vyšlehané, začneme po lžících přidávat cukr a vždy počkáme při stálém šlehání 20 sekund, než se cukr zašlehá. Po zašlehání veškerého cukru zvýšíme rychlost na maximum a šleháme tak dlouho, dokud sníh není zcela tuhý a cukrové krystalky se rozpustí, trvá to asi 10 minut. To, že je cukr zašlehaný, poznáme tak, že když promneme mezi prsty trochu sněhu, je zcela hladký. Sníh by na konci šlehání měl být krásně lesklý a hutný

Mezi tím co se sníh šlehá, smícháme kávu, ocet a škrob. Tuto směs poté za stálého šlehání přilijeme ke sněhu a opět šleháme, dokud se celá směs nespojí. Nyní směs přesuneme na připravený plech a vytvarujeme do požadovaného tvaru. Můžeme použít buď zdobící sáček nebo pouze lžíci či stěrku, záleží jen na nás, co se nám líbí. Když máme Pavlovu vytvarovanou, uplně lehce ji posypeme špetkou kakaa, tím získáme taková kropenatý efekt, tento krok můžeme ale vynechat. Pavlovu přesuneme do trouby a pečeme 90 minut. Po této době troubu vypneme a necháme Pavlovu uvnitř vychladnout.

Mezi tím se vrhneme na přípravu krému. Šlehačku vyšleháme do tuha, poté zašleháme smetanový sýr a nakonec cukr a vychladlou kávu. Vychladlou Pavlovu naplníme džemem a krémem a necháme v lednici 2 hodiny vychladit. Při podávání krájíme na kousky stejně jako dort. Přeji dobrou chuť! 🙂