ITALSKÉ RISOTTO

Italské rizoto neboli Risotto Parmigiano je další ukázka toho, jak geniální italská kuchyně prostě je 😍 a přitom je to rychlovka a navíc z celkem běžných surovin, které máme neustále doma😉je výborné samo o sobě nebo ho můžete doplnit čímkoliv, co máte rádi! Výborné je se žampiony, s krevetama nebo s jakýmkoliv masem! 💛 jediná jeho nevýhoda je to, že se nedá jíst ohřívané, změní totiž uplně svou chuť i konzistenci😢 to ale vyřešil Jamie Oliver ve svoji nový kuchařce, na kterou již brzo bude recenze a zrovna na tenhle receptík si brousim zuby!😂

Suroviny na dvě porce: .

• menší cibule nebo dvě šalotky

• 4 lžíce parmazánu

• 100g másla

• vývar dle potřeby či bio bujon

• sklenice bílého vína (někdy postačí jen voda)

• 160g kulatozrné rýže

• sůl a pepř

Na žampiony:

• 3 stroužky česneku

• 250g žampiony

• hrst hladkolisté petrželky

• máslo

Postup:

Na másle si zpěním cibulku, pak přisypu rýži a smíchám ji s cibulkou a máslem, aby byla směsí obalená 😊 Pokud vařím s vínem, přidám ho k rýži a počkám, až se vyvaří alkohol. Pokud ho zrovna nemám, přidám rovnou vývar 😉 Mírně dusíme asi dvacet minut a podléváme vývarem dle potřeby. Když je rýže akorát tak měkká (ale ne rozvařená), přidáme parmazán, sůl a pořádně promícháme, nakonec přidáme lžíci másla na zjemnění 😍

Žampiony i česnek nakrájím, česnek na másle osmahnu, pak přidám žampiony 😊 vše nandám na talíř, posypu petrželkou a čerstvě namletým pepřem 😍