HRUŠKOVÝ DEZERT DO SKLENIČKY

Další recept, který jsem vytvořila ve spolupráci s e-shopem 4cook, odkud pocházejí tyto nádherné skleničky původně určené na whisky. A protože já nepiju, tak co jiného jsem s nimi mohla udělat než nějaký krásný dezert, ne? V tomto eshopu nenajdete ale jen skleničky, ale i další krásné pomůcky do kuchyně, jako jsou formy, pánve, hrnce nebo jiné kuchyňské pomocníky.

Skleničkové dezerty patří mezi mé oblíbené a nikdy jich nebudu mít dost. A úplně náhodou jsem objevila krém, který chutná jako čoko Lipánek, no není to super?

Na dvě porce budete potřebovat:

  • 4 hrušky
  • 2 lžíce cukru
  • 35 g pistácií

Na karamel:

  • 4 lžíce cukru
  • 130 ml smetany ke šlehání

Na krém:

  • 170 ml smetany na šlehání
  • 100 g smetanového sýra
  • 40 g moučkového cukru
  • 16 g kakaa

Postup: Začneme s přípravou karamelu. Cukru si rozpustíme na pánvi, když je rozpuštěný přilijeme smetanu a mícháme, dokud se sražený karamel opět nerozpustí a nevznikne hladké omáčky. Karamel ale v žádném případě neochutnávejte, je příšerně horký! Hotový hladký karamel necháme vystydnou a zatím se vrhneme na přípravu hrušek. Ty si oloupeme, zbavíme jádřince a pokrájíme na malé kostičky. Vložíme je spolu s cukrem do malého hrnce a lehce je povaříme, aby trochu změkly a pustily šťávu, trvá to pouze pár minut, poté odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Pistácie si pokrájíme na větší kousky a nasucho opražíme minutku či dvě na pánvi. Jako poslední si připravíme krém. Vyšleháme si dotuha šlehačku, poté přidáme smetanový sýr, kakao a cukr a vyšleháme dohladka a dotuha. Nyní můžeme dezert kompletovat. Na spodek sklenice dáme vrstvu krému, poté vrstvu hrušek, karamelu a oříšků a poté opakujeme, dokud nám nedojdou suroviny. Dobrou chuť!