CRÈME CARAMEL

Recept na crème caramel jsem vám slibovala už ve stories a podle reakcí jste se na něj dost těšili, tak tady je🤣😍 je to vlastně crème brûlée obrácené vzhůru nohama, ale ten karamel tam je prostě skvělej! 🍮🍮Miluju všechny krémový dezerty, takže bylo jasný, že budu milovat i tento! Tak co? Vyzkouší ho někdo?😍

Na 6 porcí budete potřebovat:

Na karamel:

půl hrnku cukru

3 lžíce vody

Na krém:

60 g cukru

300 ml smetany ke šlehání

150 ml mléka

1 vanilkový lusk či lžička vanilkové pasty

1 vajíčko + 4 žloutky

Postup:

Troubu si předehřejeme na 180 a připravíme hlubší pekáček a zapékací misky lehce vymazané olejem. Nejprve si připravíme karamel. Do pánve nasypeme cukr a na mírném ohni ho necháme rozpustit a zhnědnout, pak hned odstavíme z plotny. Poté přidáme 3 lžíce vody a mícháme, dokud se nespojí s karamelem, pokud s tím máme problém, můžeme karamel ještě lehce přihřát🍮Nakonec ho nalijeme do připravených misek a dáme prozatím stranou. Smetanu společně s mlékem a vanilkovou pastou či luskem a vyškrábanými semínky pomalu zahříváme. Mezi tím si v jiné míse lehce vidličkou prošleháme vajíčko společně s žloutky a cukrem. Když se smetanová směs začne vařit, pomaluji ji za stále šlehání nalijeme k připraveným žloutkům a mícháme, dokud se obě směsi zcela nespojí.😊 Směs ještě přecedíme přes sítko a nalijeme do připravených formiček. Pečeme v hlubším pekáčku s vodou 40 minut. Krém by měl být lehce zlatý. Vyndáme z trouby a vody a necháme zcela vychladnout. Přesuneme do lednice a necháme alespoň 2 hodiny ztuhnout😊 před podáváním krém uvolníme po stranách formičky a krém společně s karamelem překlopíme na talířek😍