ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ

Kakaové a čokoládové dezerty patří k mým úplně nejoblíbenějším a vím, že i vy je milujete! Z tohoto důvodu jsem se spojila s Orion kakaem a společně pro vás budeme připravovat celý rok skvělé kakaové dobroty! Kakaa Orion určitě všichni znáte, je to tradiční česká značka, která byla založena už roku 1924, a dodnes patří mezi ty nejprodávanější.

Prvním z receptů je tento extra čokoládový lanýžový koláč, na kterém si bezpochyby pochutná každý milovník čokolády! Je krásně jemný, vláčný a prostě ultra čokoládový. Zkuste ho podávat ještě se šlehačkou nebo třeba s malinami, to je taky super!


Na těsto:

  • 140 g hladké mouky
  • 20 g moučkového cukru
  • 20 g Orion tradičního kakaa
  • 150 ledového másla
  • 5 lžic ledové vody

Na náplň:

  • 420 g vysokoprocentní smetany ke šlehání
  • 100 g mléčné čokolády
  • 220 g hořké čokolády
  • 60 g másla
  • 50 g Orion tradičního kakaa

Začneme s přípravou těsta. Z másla, mouky, cukru a špetky soli vytvoříme v robotu či ručně drobenku. Poté přidáme 5 lžic ledové vody a vypracujeme hladké a jen lehce lepivé těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a dáme odpočinout do lednice na 30 minut. Když je těsto odpočaté, tak ho na lehce pomoučněném povrchu rozválíme na asi 0,3 cm tenké kolo. Pomocí válečku těsto přeneseme do připravené koláčové formy, uhladíme a okraje přehneme směrem dovnitř tak, abychom měli na stěnách formy dvojitou vrstvu těsta. Vše ohladíme a dáme na dalších 30 minut odpočívat do lednice. Nyní předehřejeme troubu na 180 a dno korpusu párkrát propíchneme vidličkou. Formu s těstem vysteleme pečícím papírem či alobalem a nasypeme pečící závaží, fazole nebo prostě cokoliv, co máme k dispozici. Kdybychom pekli samotný korpus bez vnitřního závaží, které nám má simulovat náplň, stěny koláče by sjely dolu a nám by vznikla pouze placka. Těsto vložíme do rozpálené trouby a pečeme 35 minut, poté necháme zcela vychladnout. Mezi tím si připravíme náplň. Smetanu společně s máslem, nasekanou čokoládou a kakaem vložíme do kastrůlku a pomalu zahříváme, dokud se veškeré suroviny nespojí a nám nevznikne hladká a hustá čokoládová omáčka. Tuto extrémně čokoládou směs nalijeme na korpus a přesuneme alespoň na 3 hodiny vychladit do lednice. Před podáváním posypeme kakaem a ozdobíme nasekanou čokoládou, můžeme přidat i šlehačku. Dobrou chuť!