ČOKOLÁDOVÉ MAKRONKY

Makronky jsou pro mne jedním z receptů, se kterým jsem dlouhou dobu zápasila. Když jsem je dělala uplně poprvé, paradoxně se mi povedly 😀 Potom jsem je dělala alespoň 7x a pořád se mi nevedly. Ale nevzdala jsem se a zkoušela jsem dál, až jsem přišla na recept, který potom vždy fungoval! Je opravdu důležité se nevzdávat, a i když se vám něco nepovedlo, je hlavní jít a zkusit to znovu! Často vařím jen tak od oka, ale v tomto receptu je potřeba opravdu vážit a dodržovat všechny kroky 😊 Obecně jsou dvě metody pečení makronek – první metodou je příprava pomocí cukrového rozvaru, tu jsem zvolila já, jelikož mi přijde snadnější a výsledek se povede spíše než s metodou druhou. Tato metoda se nazývá Švýcarský merinque 😊 Tím druhým způsobem přípravy je zašlehání bílků rovnou dohromady s cukrem, to je metoda Francouzský merinque 😊 Tak držím palce! 🙂

Na makronky je taky velmi důležité mít oddělené bílky od žloutků minimálně dva dny dopředu a den před použitím je vyndat z lednice 🙂

Suroviny na 20 makronek (tedy 40 koleček):

  • 210 g mandlové mouky
  • 220 g moučkového cukru
  • 140 g bílků
  • 220 g krupicového cukru
  • 55 g vody

+ potravinářské gelové barvivo

Náplň:

Čokoládová náplň na 20 makronek:

  • 140 g kvalitní hořké čokolády nebo 160 bílé čokolády + vanilková pasta
  • 120 ml vysokoprocentní šlehačky

Postup: 

Ganache:

Nasekanou čokoládu dáme do misky a v kastrůlku si zahřejeme smetanu. Když se začne vařit, nalijeme ji na čokoládu a necháme 10 minut stát a až poté směs promícháme. Nyní bychom měli mít hladkou čokoládovou polevu, pokud děláte ganache z bílé čokolády, přidejte trochu vanilky či vanilkové pasty 😊 Náplň přikryjeme potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala povrchu. Chvilku necháme vychladnout na lince, poté přesuneme do lednice, abychom to trochu urychlili a ganache nám ztuhnul 😉

Makronky:

Nejprve si odvážíme všechny suroviny. Mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem vložíme do mixéru a mixujeme tak dvě minuty, aby nám vzniknula opravdu jemná směs. Tu pak ještě prosejeme přes sítko do velké mísy. Odvážíme si bílky na dvě stejné poloviny. Jednu polovinu přidáme k prosáté mandlové mouce s cukrem a zamícháme dohromady. Vznikne nám taková tuhá směs. Druhou polovinu bílků vložíme do mísy od robota (nebo do mísy normální a poté použijeme ruční šlehač). Nyní si připravíme cukrový rozvar. Do hrnce dáme vodu společně s cukrem a necháme tak minutku stát. Poté zapneme na střední plamen a čekáme, až se cukr rozpustí a až začne rozvar pomalu bublat. Nyní začneme zlehka na nižší stupeň šlehat bílky a pomalu rychlost přidáváme. Když rozvar probublává silně, stáhneme ho z plotny a slabým pramínkem ho za stálého šlehání na nejvyšší rychlost pomalu vlejeme do sněhu.  Šleháme dalších alespoň 5 minut, dokud mísa s bílky nebude na dotek vlažná až studená 😊 Sníh by měl být krásně lesklý a velmi hutný.

Nyní je potřeba sníh po malých částech přidávat ke směsi mandlové mouky, musíme být ale velmi něžní a opatrně stěrkou sníh podebírat. Nejprve se vám může zdát, že směs do bílků nikdy nevmícháte, ale nebojte, vše se nakonec spojí, když tak si můžete pomoci trochu ručním šlehačem 😉 Nemíchejte však zbytečně moc 😊 Po přidání celého sněhu bychom měli mít hladkou směs. Správnou konzistenci poznáte tak, že když uděláte brázdu stěrkou, pomalu se zase brázda zavře. Pokud chcete makronky obarvit, teď je ten správný čas 😊

 Nyní makronky budeme stříkat na plech, pokud máte podložku na makronky, tím líp pro vás! Já ji ale zatím nemám, takže používám obyčejný pečící papír. Směs si přesuneme do cukrářského sáčku s větší kulatou zdobící špičkou. Na plech si stříkneme do rohů a na okraje trochu směsi a na tu pečící papír připlácneme. Tak zajistíme, že se nám papír nebude krabatět a bude hezky hladký. Nyní rovnoměrně nastříkáme makronky na plech. Nemusíme vytvarovat kolečko, stačí pytlík chvilku podržet na stejném místě a vytlačit z něj náplň a udělat takový bobek – pokud máte správně udělanou směs, makronky by se měly samy zakulatět. S každým plechem bouchněte párkrát o linku či zespodu pěstí, tím vytlačíme všechny bublinky.

Poté makronky musíme nechat zaschnout. Doba, po kterou makronky zasychají je uplně individuální a záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu. Obecně můžeme říci, že to trvá tak alespoň hodinku. To, že jsou zaschlé, poznáme tak, že když na ně sáhneme prstem, neměl by se nám na něm usadit ani kousek těsta. Toto zaschnutí je velmi důležité kvůli tomu kroužku, který dělá makronky makronkami 😊

Když víte, že už je ten správný čas, předehřejeme si troubu na 145 stupňů. Když je trouba předehřátá, vložíme do ní plech, vždy ale pouze jeden a pečeme je 15 minut. Troubu klidně v průběhu pečení pootevřete, ale až tak kolem 10 minuty, makronkám trochu provětrání nevadí 😊 Měl by se na nich dole vytvořit ten pověstný prstýnek, ale zároveň musí zůstat měkké. Makronky necháme zcela vychladnout na plechu a až poté je sundáme, měly by jít snadno odloupnout.

Poté už je jen naplníme ztuhlým ganachem – já je ještě ozdobila bílou čokoládou 🙂