ČOKOLÁDOVÉ CROISSANTY

Krásný čtvrtek! Čoko croissanty vám slibuji už dlouho, ale jsou konečně tady! Už dlouhou dobu jsem si na ně brousila zuby, měla jsem je tak rok napsané na své wish listu v poznámkách, co chci uvařit 😊 Můžete je naplnit čím chcete, třeba i marmeládou! Já zvolila Nutellu, do dvou jsem také ale dávala ztuhlý čokoládový ganache, co mi zbyl a musím říct, že taky super! Recept je tedy trochu na dýl, ale určitě se vyplatí 😊

Na 10 croissantů budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 60 ml vlažného mléka
  • 60 ml vody
  • 10 g sušeného droždí
  • 40 g cukru
  • 225 g másla
  • Špetka soli

+ náplň – já dávala Nutellu

+ vajíčka na potření

Postup:

Mléko a vodu nalijeme do misky, přidáme droždí, promícháme a dáme stranou. V jiné míse smícháme mouku, cukr a sůl. Ukrojíme 125 g másla, přidáme do mísy s moukou a bříšky prstů vytvoříme takovou drobenku, ale nesmíme to přehnat, jinak nám těsto nenaběhne! 😊

Nyní přilijeme tekutiny a stěrkou je smícháme se sypkými surovinami s máslem, nesmíme ale naším míchání zmenšovat kousky té drobenky, co jsme předtím vytvořili. Vím, zní to složitě, ale není 😉 Z nedokonalého a nehladkého těsta s kousky másla vytvoříme kuličku. Nyní přesuneme těsto na pracovní plochu, lehce zpracujeme, uděláme z něj placku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme odpočinou do lednice alespoň na 45 minut. Zbylých 100 g másla přesuneme do mrazáku – musí být zcela ztuhlé 😉 Po 45 minutách těsto přesuneme na pomoučněnou pracovní plochu a vyválíme z něj dlouhý obdélník – tak 20×60 cm 😊 Všechnu přebytečnou mouku z těsta oprášíme. Nyní vyndáme máslo z mrazáku a nastrouháme ho nahrubo na dvě třetiny delší strany obdélníku.

Poté přeložíme jednu třetinu těsta delší strany přes druhou, to samé i na druhé straně – jako obálku – viz fotka 😊

Poté – jako podle obrázku – vyválíme těsto od sebe. Postupně se tak máslo zapracuje do těsta. Opět těsto přeložíme jako poprvé a ještě párkrát projedeme válečkem. Těsto opět složíme do takové obálky, přikryjeme fólií a dáme do lednice na 30 minut. Poté těsto opět vyndáme, rozválíme na obdélník, opět složíme, opět vyválíme a dáme odpočinout na 30 minut. Tento postup opakujeme alespoň 3x – nakonec bychom měli mít hladké těsto. Po rozválení ho ale vždy dejte zpátky do lednice! Opět ho složíme do obálky a necháme v lednici přes noc. Druhý den těsto opět na pomoučněné ploše vyválíme a uděláme z něj dlouhý obdélník, okraje těsta ukrojíme, aby byl obdélník hladký.

Poté z něj vykrájíme trojúhelníky – takovým cik cak tahem, bohužel jsem zapomněla udělat fotku 🙁 . Nyní si předehřeji troubu na 200 a plech vyložíme pečícím papírem. Poté vezmeme každý trojúhelník ještě ho lehce přejedu válečkem, na dolní straně lehce těsto rozříznu a dám tak lžíci náplně – Nutelly.

Poté croissanty zatočím a trochu je ještě v dlani zmáčknu, aby z nich nevytekla náplň. Položíme je na plech, potřeme vajíčkem a dáme péct na 20-25 minut nebo dokud nezezlátnou.

Poté přesuneme na mřížku a necháme vychladnout – nejlepší jsou úplně čerstvé a ještě trochu teplé 😊 Dobrou chuť!